AB Konseyi Başkanı Tusk'tan Rusya'ya tepki

AB Konseyi Başkanı Tusk 'Rusya'nın Esad ile ittifak oluşturması, meşru muhalefet güçlerini bombalamasıyla Suriye'ye çözümün gelmeyeceği konusunda hemfikiriz' dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesini “kaygı verici” bir gelişme olarak nitelendirirken, Rusya’nın Suriye’de muhalif grupları hedef alan hava operasyonlarını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından AB Konseyi binasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, Erdoğan ile Suriye’deki gelişmeleri, mülteci krizini ve Türkiye’nin AB üyelik sürecini ele aldıklarını anlattı.

Suriye'deki iç savaşa acil bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Tusk, Rusya’nın Suriye’deki son adımlarına tepki gösterdi.

Tusk, “Rusya'nın Esad ile ittifak oluşturması, meşru muhalefet güçlerini bombalamasıyla Suriye’ye çözümün gelmeyeceği konusunda hemfikiriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, bizim için kaygı verici bir haber olan, Rus savaş uçaklarının, Türk hava sahasını ihlal etmesi konusunda benimle bazı bilgileri paylaştı” dedi.

AB’nin karşı karşıya kaldığı mülteci krizinin çözümü için Türkiye ile daha yoğun bir işbirliği arzu ettiklerini kaydeden Tusk, Erdoğan ile bu çerçevede mülteciler için yapılması öngörülen mali yardımları, sınır güvenliğini, kaçakçılarla mücadeleyi, entegrasyon politikalarını ve vize serbestisini konuştuklarını söyledi.

Suriye’de tampon bölge

Türkiye’nin gündeme getirdiği, sığınmacılar için Suriye içerisinde güvenlikli bölge oluşturulması önerisini de ele almaya hazır oldukları mesajını veren Tusk, sığınmacıların kaçak yollarla Avrupa’ya gitmelerinin ise engellenmesini istedi.

Tusk, “AB Türkiye ile bütün konuları ele almaya, işbirliğine hazır. Suriye'de olası bir tampon bölge oluşturulmasını da konuştuk. Ancak Türkiye'nin de harekete geçmek konusunda eşit derecede hazır olması gerekir” şeklinde konuştu.

AB’nin sınır güvenliğini güçlendirmesi gerektiğini, bu konuda Türkiye’den de beklentileri olduğunu anlatan Tusk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce binlerce kişinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçmaya çalıştığı durum son bulmalıdır. Bunu biz kendi başımıza yapamayız, Türk tarafıyla birlikte ancak bunu başarabiliriz. Bu karşılıklı çalışma hem Türkiye'ye hem Avrupa'ya yararlı olacaktır. Avrupa bu çok ciddi krizi gerçek bir çözüm istemektedir.”

Görüşmelerinde Türkiye’nin AB üyelik sürecini de ele aldıklarını belirten Tusk, bunun sadece hükümetler değil, halklar arasında bir ilişki olduğunu vurguladı.

Bakmadan Geçme