7 Eylül Türkiye ve Dünya gündemi

7 Eylül Türkiye ve Dünya gündemi

  • 853

DAĞLICA'DAKİ SALDIRI

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şehit sayısına dair ayrıntı verilmedi. Sabah saatlerinde halen devam eden çatışmalar, bölgedeki arazi yapısı ve hava durumu nedeniyle şehit sayısı ve şehitlerin kimliklerine dair önümüzdeki saatlerde de net bir bilgi beklemek mümkün görünmüyor. 

CHP'DE OLAĞANÜSTÜ MYK

Dağlıca saldırısının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu olağanüstü toplanacak. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tüm programlarını iptal ederek partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu bu sabah 11'de toplantıya çağırdı. Kılıçdaroğlu, partisinin üst yönetimiyle artan terör olaylarını" değerlendirecek.

DIŞİŞLERİ BAKANI SİNİRLİOĞLU KKTC'DE

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ilk resmi ziyaretini bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapıyor. Sinirlioğlu saat 10.30'da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilecek. Akıncı ve Sinirlioğlu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sibel Siber ve Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından da kabul edilecek olan Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, saat 14.30'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile biraraya gelecek.

İRAN'A ÜST DÜZEY ZİYARETLER

14 Temmuz'da nükleer programına ilişkin olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile anlaşmaya varan İran'a Avrupa ülkelerinden üst düzey ziyaretler sürüyor. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer bugün beraberinde 200 kişilik bir heyetle İran'ı ziyaret edecek. Fischer, anlaşmanın ardından Tahran'ı ziyaret eden ilk Avrupa Birliği ülkesi devlet başkanı olacak. Bugün ayrıca İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da Tahran'da olacak. Margallo, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüşecek. Haftasonu ise Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Irak Ekonomi Bakanı Hoşyar Zebari Tahran'dalardı.

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI ATAMBAYEV'İN TAHRAN ZİYARETİ

Almazbek Atambayev'in Tahran ziyaretinde taraflar arasında 8 mutabakat zaptı imzalandı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani bu anlaşmaları değerlendirirken ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği önünde hiçbir engel kalmadığını kaydetti. Ruhani ayrıca Kırgızistan'da Amerikan ordusu tarafından kullanılan Manar hava üssünün kapatılmasının da iki ülkenin politikalarının uyumunun işareti olduğunu savundu. İran Cumhurbaşkanı Kırgızistan'ın açık denizlere ulaşma ihtiyacı olduğunu belirtirken bu ihtiyacını İran'ın Bender Abbas ve Çabahar limanları aracılığıyla karşılayabileceğini kaydetti. ( Türkiye halk devriminin ardından Kırgizistan'a önemli düzeyde askeri yardımda bulunuyordu, 2014 yılında tesis edilen Genelkurmay Başkanlığı makamının ardından bu yöndeki adımlar artmıştı. İran'ın bu ülkede artan etkisi ve ABD üssünün kapatılmasına paralel olarak Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinin de yakından takip edilmesi gerekir ) 

CHP VE HDP'DE ADAYLIK İÇİN SON GÜN

Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi'nde 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler için milletvekili aday adaylığı başvuruları bugün saat 17'de sona erecek. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran'daki milletvekili aday listelerinin büyük ölçüde korunacağını açıklamıştı. Adaylar için bazı bölgelerde merkez yoklaması yapılacak.

SİİRT'TE SALDIRI GİRİŞİMİ

Terör örgütü mensupları gece 22.30 sıralarında Siirt kent merkezindeki Yenimahalle polis karakoluna saldırı girişiminde bulundu. Saldırı hazırlığındaki grubu fark eden polisin müdahalesi üzerine teröristler uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Polis gruba gaz bombaları ile karşılık verdi. Çatışmanın ardından Siirt kent merkezinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

IŞİD'E YÖNELİK OPERASYONLAR

Koalisyon güçleri Pazar günü boyunca Suriye ve Irak'taki DAİŞ hedeflerine yönelik operasyonlarını sürdürdü. Hava saldırıları Kerkük'ün güneyi ve Suriye'nin Mare bölgesi çevresindeki DAİŞ hedeflerine yöneldi. Amerikalı yetkililerin açıklamasına göre bu saldırılarda 26 hedef vuruldu. Irak'ta ise DAİŞ'e karşı yürütülen operasyonlara dün ilk kez Iraklı pilotların kullandığı F-16 savaş uçakları da katıldı. Irak yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'nden 36 F-16 savaş uçağı almış ancak pilotların eğitimi tamamlanamadığı için bugüne kadar operasyonlara katılamamıştı.

YEMEN'DEKİ ÇATIŞMALAR

Yemen'de Cuma günü el Safer askeri üssüne düzenlenen füze saldırısında 45 Birleşik Arap Emirlikleri ve 10 Suudi Arabistan askerinin öldürülmesinin ardından çatışmalar tırmanışa geçti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Pazar günü boyunca misilleme saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda başkent Sana çevresinde Husi milislerine ait kamplar, özel kuvvetler karargahı ve cephanelikler vuruldu. Hava saldırıları sırasında sivillerin bulunduğu bir binanın da vurulduğu ve 17 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Yemen'de darbeyle yönetimi ele geçiren Husiler, Cuma günü düzenledikleri füze saldırısına ait görüntüleri de yayınladılar. Saldırıda 45 askerini kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri'nde 3 gün yas ilan edilmişti.

 HAVA SICAKLIKLARI DÜŞÜYOR

Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren düşüşe geçiyor. Özellikle ülkenin batı kesimlerinde havada ani bir serinleme olacak ve sonbahar etkisini hissettirecek. İstanbul'da 7 derecelik düşüşle beraber yağış bekleniyor. İç Anadolu bölgesinde yağışların salı gününden itibaren etkili olacağı belirtiliyor. Terör saldırısının düzenlendiği Hakkari'de ise olumsuz hava koşulları bugün de etkisini sürdürecek, il genelinde yağış bekleniyor. 

ALMANYA VE MACARİSTAN'A ULAŞAN GÖÇMENLERİN SAYISI 20 BİNE YAKLAŞTI

Ortadoğu'daki çatışmalardan kaçan göçmenlerin Avrupa'ya büyük yürüyüşü sürüyor. Haftasonu boyunca Almanya ve Avusturya'ya ulaşan göçmen sayısının 20 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Alman federal hükümeti göçmenlerin ulaştığı eyaletlere yardım etmek için 3 milyar avroluk bütçe tahsis etme kararı aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, koalisyon ortakları ile 5 saat süren olağanüstü bir toplantı yaptı. Bu toplantı sonucunda iltica başvurularının kolaylaştırılmasını ve göçmenler için yeni barınma yerleri inşa edilmesine dair kararlar alındı. Bu kararların bugün hükümet tarafından yayınlanacak bir bildiriyle kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Macaristan engelini aşan göçmenlere kucak açan diğer ülke ise Avusturya. Avusturya-Macaristan sınırından hafta sonu boyunca 10 bine yakın göçmen, yürüyerek, trenle ya da otobüslerle geçiş yaptı. İnternet üzerinden organize olan bir grup göçmenleri kendi araçlarıyla taşımak için kampanya başlattı. 190 araçtan oluşturulan konvoy sınırın Macaristan tarafındanki Gyor kasabasındaki tren istasyonuna giderek göçmenleri Avusturya'ya taşıdı.Yardım konvoyu Macaristan'a geçerken beraberlerinde göçmenler için gıda ve giyim malzemeleri de taşıyor. Avusturya'nın en kısa sürede Macaristan sınırındaki olağanüstü hale son verip normal geçiş prosedürlerini yeniden uygulamaya başlayacağı açıklandı. Yoğunluk nedeniyle geçişlerde kontroller büyük ölçüde askıya alınmış durumda. Göçmenlere yönelik politikaları nedeniyle eleştirilere hedef olan Macaristan ise yeni önlemleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.Budapeşte yeni önlemler için 14 Eylül'deki Avrupa Birliği Dışişleri ve İçişleri Bakanları toplantısını bekliyor.

Bu toplantıda alınacak kararların ardından Sırbistan sınırında tamamlanan 175 kilometrelik çit güvenlik güçleri tarafından takviye edilecek. Budapeşte yönetimi sınır bölgesine binlerce polis ve asker sevk etmeye hazırlanıyor.  

YUNANİSTAN'DA 20 EYLÜL SEÇİMİ İÇİN KAMPANYA SÜRECİ BAŞLADI

Yunanistan'ı 20 Eylül'de sandık başına götürecek seçim süreci başladı. Başbakanlıktan istifa ederek seçimin yolunu açan SYRIZA lideri Tsipras kampanyasını Selanik'ten başlattı. Selanik'te ticaret fuarına katılan Tsipras, partisinin tek başına iktidara ulaşması için hala şansı bulunduğunu savundu. Yüzde 20'ye varan kararsız bir kitle olduğuna işaret eden SYRIZA lideri başarılı bir kampanya ile bu kesimlerin güvenini kazanarak tek başına iktidar olmayı hedefliyor. Ancak kamuoyu yoklamaları, seçim yaklaşırken SYRIZA ile Yeni Demokrasi Partisi arasındaki farkın giderek azaldığını ortaya koyuyor. SYRIZA'nın oy oranı yüzde 25 ile 28 arasında seyrederken Yeni Demokrasi'nin oy oranı şimdilik yüzde 22-24 bandında görünüyor. Siyasi gözlemciler, mevcut tabloda SYRIZA'nın tek başına iktidarının mümkün olmadığına işaret ediyorlar. Beklentiler 20 Eylül'deki seçim sonucunda Yunanistan'da yeni bir koalisyon hükümeti yönünde. Bu durumun ise ülkedeki istikrarsızlığı daha da artırmasının kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

Avrupa Birliği ile 86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi konusunda uzlaşma sağlanmasına rağmen taraflar arasında halen bir anlaşma sağlanabilmiş değil. Uzmanlar Yunanistan bankacılık sistemi için tehlikenin sürdüğüne dikkat çekerken, ülkenin avro bölgesinde kalmasının da garanti altında olmadığına işaret ediyorlar. 

KORE YARIMADASI'NDA AİLELERİ BULUŞMASI İÇİN MÜZAKERELER BAŞLADI

Kore Yarımadası'nda geçen ay tırmanan gerilimin ardından taraflar ilişkileri normalleştirme yönünde önemli bir adım atıyor.

Her iki ülke heyetleri bugün sınırdaki Panmunjom köyünde biraraya geldi. Görüşmelerde Kore Savaşı sırasında bölünmüş ailelerin 3 günlük bir organizasyonda biraraya getirilmesi konusu ele alınıyor. Taraflar 29 Ağustos'ta Kızılhaç'ın girişimiyle görüşmelere başlamayı kabul etmişlerdi. Bu sabah Güney Kore Kızılhaç'ından Lee Duk-haeng, beraberindeki heyetle Panmunjom köyüne gitti.

Seul yönetiminin elindeki verilere göre 1950-1953 tarihleri arasındaki savaşın ardından ailesi güneyde yaşayan 130 binden fazla kişi Kuzey Kore'de kaldı. Bu kişilerden 66 bininin yaşadığı tahmin ediliyor. Hayatta olanların tamamı 70 yaşlarının üzerinde.

2000 yılından bu yana taraflararasında krizin yaşanmadığı yıllarda bölünmüş aileler 3'er günlük sürelerle biraraya gelebiliyor.

Bugüne kadar 18 bin 800 aile üyesinin biraraya gelmesi sağlandı. Aileler arasında son buluşma 2014 yılının Şubat ayında gerçekleştirilmişti. 

TACİKİSTAN'DAKİ TERÖR SALDIRILARI

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe ve 10 kilometre doğusundaki Vahdet'e geçen cuma günü düzenlenen terör saldırılarının yankıları sürüyor. Saldırılarda 9 polis ile 13 terörist öldürülmüştü. Operasyonlar başkentin 50 kilometre kuzeydoğusundaki Ramit Vadisi'ne kadar uzandı. 500'den fazla çeşitli tipte silahın ele geçirildiği, 32 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. 

LİBYA'DA ANLAŞMA BEKLENTİSİ

Birleşmiş Milletler 9 Eylül'de Fas'ta yapılacak görüşmelerle Libya'da anlaşma sağlamayı umuyor. Birleşmiş Milletler'in Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon taraflar arasında 9 Eylül'de uzlaşma sağlanması durumunda bunun 20 Eylül'de yazılı bir anlaşmaya dönüşebileceğini söyledi. 20 Eylül'de anlaşma sağlanamaması halinde ise Leon'un istifa etmesi bekleniyor. 

 

Bakmadan Geçme