103 emekli amiralin bildirisi gündemi altüst etti

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli 103 amiralden dün gece yarısı gündemi sarsan bir atraksiyon geldi. İktidar cenahında 'vesayet ve darbe çağrısı' olarak değerlendirilen bildiriye tepkiler birbiri adına gelirken yargı da harekete geçti.

  • 1371

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli 103 amiralden dün gece yarısı gündemi sarsan bir atraksiyon geldi.  103 emekli amiral son haftalarda gündemde olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan “sarıklı amiral” ile ilgili bildiri yayımladı.

“Son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse Uluslararası Antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır” ifadesine yer verilen bildiride “sarıklı amiral” ile ilgili, “Diğer taraftan; son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” mesajı verildi.

Başsavcılıktan soruşturma

Bildiri, gündemi altüst etti.

İktidar cenahında “vesayet ve darbe çağrısı” olarak değerlendirilen bildiriye tepkiler birbiri adına gelirken yargı da harekete geçti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 "4 Nisan 2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve '103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla resen soruşturma başlatılmıştır.”

MSB'den tepki

Milli Savunma Bakanlığı da bildiriye sert tepki gösterdi.

MSB açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır.''

Mavi Vatan’ın isim babasından açıklama

Bildiride imzası yer alan 103 amiralden bir olan ‘Mavi Vatan’ kavramının isim babası Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır.”
 

Devlet adamlarından ve hükümet cenahından tepki yağdı

İktidar cephesinden ve devlet adamlarından da bildiriye tepki yağdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi'yle ilgili bildiri yayımlayan 103 emekli amiralin bildirisine tepkini ortaya koydu.  Soylu, "Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz... Ya diğerleri..." tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise milletin ve temsilcilerinin vesayet heveslilerine asla geçit vermeyeceğini belirterek, "Haddinizi bilin ve yerinizde oturun" mesajı verdi.  Twitter'dan açıklama yapan Kalın şunları kaydetti:

"Bir grup müteakit askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun."

 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter'dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

 "Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir ‘bildiri’ yazmışlar. 5’inci kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı. Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin. Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye’nin önünü kesemeyecek.

 

YAŞ mağduru askerlerden de tepki: Belli ki 15 Temmuz’dan ders almamışlar

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan atılan askerlerin kurduğu Adaleti Savunanlar Derneği ASDER de bildiriye tepki gösterdi.

ASDER Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Şubesi Başkanı Arif Çelenk konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

‘”Ulusalcı ve FETÖ’cübir grup vesayetçi amiral, gece yarısı bildirisi ile siyasete akıl, millete ve ordu'ya ayar vermeye kalkışmışlardır.

Belli ki bu müptezeller 15 Temmuz'dan ders almamışlar...

Millî iradeyi hedef alan darbe imalı  bildiriye imza koyanların kimlere uşaklık yaptıklarını Millet olarak gayet iyi biliyoruz.

PKK ve PYD'nin inlerine girildiği, Mavi Vatan'da Bayrağımızın dalgalandığı bir süreçte, Kanal İstanbul'u engellemek  adına ağa babalarına yarenlik yapan  bu vatan haini maşalara milletimizce hadleri bildirecektir.”

Bakmadan Geçme