'Yeni bir göç dalgası herkesi vurur'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye'den yeni bir göç dalgasının öncelikle Avrupa'yı vuracağını belirterek, 'İnsani yardım hattının kurulması, güvenli bölgenin oluşturulması lazım' dedi.

  • 674

AK Parti İstanbul İl Başkanlığının koordinasyonunda; ilçe teşkilatları, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin katılımıyla başlatılan 'Dostluk Eli Yardım Seli' kampanyasında toplanan yardımları terör olayları nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlarla Bayırbucak Türkmenleri'ne taşıyan 56 tır, Maltepe Miting Alanı'nda düzenlenen törenle yola çıktı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'de 2 milyon 650 bin civarında Suriyeli, 170 bin civarında Iraklı bulunduğunu hatırlatarak, kamplarda Suriyeli vatandaşlara en iyi şekilde hizmet etmenin mücadelesi içinde olduklarını aktardı.

'Bir bardak su, bir dilim ekmek bile çok anlamlı' diyen Akdoğan, bugün 56 tırın yola çıktığını, daha önce de 183 tırın hem sınırın karşı tarafındakilere hem bu tarafındakilere gönderildiğini anlattı.

'Dünyanın artık ses vermesi lazım'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, herkesin DAEŞ'le mücadele ettiğini belirttiğini dile getirerek, konuşmasında şunları aktardı:

'Bir örgüt icat ettiler ve paravan örgüt DAEŞ. Şimdi herkes onunla mücadele ettiğini söylüyor. Amerika, müttefikler, İran, Rusya, Suriye, PYD ve daha kim varsa hepsi bir araya geldi DAEŞ'i yenemiyor. Sınırları yeniden tanzim etmek için bu paravan bir örgüt. Herkes DAEŞ diyor, kimse DAEŞ'e bir şey yapmıyor. Rusya'nın bombaladığı yerlerde DAEŞ falan yok. Ilımlı muhalefet DAEŞ'i püskürtürüyor, Rusya gelip ılımlı muhalefeti püskürtüyor. Suriye'de katil bir rejim var, önce ona tepki göstermek lazım. Sorunun kaynağı bu ve bu sorunun kaynağı ile uğraşmazsan yani bataklığı kurutmadan sivrisineklerle mücadele ediyorsun. Şimdi bir de işbirlikçileri var; o zalim rejim, eli kanlı rejim. Kim o? Rusya bir numaralı iş birlikçisi, PYD bir numaralı iş birlikçisi. Hepsi aynı kefeye girdiler.'

Bütün bu zulümlere karşı dünyanın artık ses vermesi, 'durun' demesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan, göç dalgaları sonrası sınırda 8-9 kamp kurduklarını anlattı.

'Yeni bir göç dalgası herkesi vurur'

Yeni bir sıkıntıda yüz binlerce insanın Türkiye'ye yöneleceğini ifade eden Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Yeni bir göç dalgası olursa açıkça söylüyorum öncelikle Avrupa'yı vurur. 'Türkiye bunu tek başına göğüslesin' demesin, kimsenin Türkiye'ye akıl verecek hali yok. 4 yıldır Türkiye yalnız bırakıldı. 3 milyon insana biz kucağımızı açtık. Şimdi birileri konuşuyor, 'Sınırınızı açın, şöyle yapın, böyle yapın.' Bu kadar insana kucağımızı, gönlümüzü, sınırımızı açtık. Siz dediniz diye yapmadık. Hangi yardımı yaptınız? 4 yıldır Türkiye yalnız bırakıldı. 'Güney sınırları açın, Batı sınırlarını kapatın kimseyi geçirmeyin.' Açıkça söylüyorum; yeni bir göç dalgası herkesi vurur. 9-10 milyar dolar para harcandı. Gelen 455 milyon. Sınırın hemen karşı tarafında bu insanların tutunması için bir insani yardım koridorunun, insani yardım hattının kurulması, güvenli bölgenin oluşturulması lazım. Bu çok önemli ve diplomatik baskı gerekiyor. İş birlikçi Esed'e, Rusya'ya, PYD'ye birilerinin 'dur' demesi önemli. Bunların hepsi büyük önem taşıyor.'

'Devlet olarak orta ve uzun vadeli tedbirler geliştirmemiz lazım'

Suriye meselesinin kısa sürede çözülemeyecek gibi göründüğünü aktaran Akdoğan, 'Haftaya yeni görüşmeler var ve güya ateşkes ilan edilecek. Bombalar sivillerin üzerine yağarken, silahlar susmadan ne masa kurulabilir ne müzakere yapılır' dedi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme