'Yapay akciğer'le hayata tutundu

Van'da H1N1 virüsü nedeniyle akciğer yetmezliği çeken 41 yaşındaki hasta, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapay akciğer uygulamasıyla hayata döndü.

  • 1058

Van'da H1N1 virüsü nedeniyle akciğer yetmezliği çeken 41 yaşındaki hasta, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapay akciğer uygulamasıyla hayata döndü.

Solunum şikayetlerinin artması nedeniyle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 41 yaşındaki Ercan Erbil'de, yapılan muayene ve tetkiklerden sonra, H1N1 virüsüne bağlı zatürre geliştiği tespit edildi. Ağır zatürrenin, akut solunum sıkıntısı sendromunu (ARDS) tetiklemesi üzerine, Türkiye'de belli merkezlerde uygulanan yapay akciğer işlemi uygulanarak, hasta hayata bağlandı.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Hulusi Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, H1N1 virüsü nedeniyle solunum yetmezliğine giren hastanın, geçici olarak takılan yapay akciğerle hayata döndürüldüğünü belirtti.

Helvacı, şöyle konuştu:

'Hastamız, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle yoğun bakım ünitesinde akciğer yetmezliğine girdi. Bunun üzerine geçici akciğer makinesi takılarak hastaya müdahale edildi. Bu hastanemiz açısından bir ilk. Yapılan işlemle hastanın enfeksiyon geçiren akciğerinin toparlanması ve vücudun diğer organlarına oksijen desteği sağlandı. Böylece organ yetmezliği önlendi. Bu kalp damar cerrahisinde kullanılan bir cihaz. Bu cihazı temin ettik. Bundan sonra böyle bir hasta grubunun olmasını istemeyiz ama böylesi bir durumda elimizde müdahale edebileceğimiz bir cihazın olması, hastaları hayatta tutmak ve bölgemiz için bir avantaj.'

'Hastaya hayat kurtarıcı müdahalede bulunduk'

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Hacı Ali Uçak ise hastanede ilk defa yapılan bir operasyonla yapay akciğer makinesini implant ederek, hastaya hayat kurtarıcı bir müdahalede bulunduklarını belirterek, 'Bu işlem belli merkezlerde yapılır. Hastamızın durumu ağırlaşınca bu işlemi gerçekleştirdik. Bu tür durumlarda ölüm oranı oldukça yüksek. Hastanın yaşama tutunma umudu oldukça düşük olmasına rağmen, son noktada yapılabilecek en üst düzeydeki işlemlerden birini hastanemizde gerçekleştirdik' dedi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme