'VIP dinleme' soruşturmasında 45 şüpheli için işlem başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı iş adamları ve gazetecilerin dinlenilmesi ve takibine ilişkin FETÖ/PDY hakkında yürütülen 'VIP dinleme' soruşturmasında, 45 şüpheli hakkında işlem başlattı.

  • 428

İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı iş adamları ve gazetecilerin dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) hakkında yürütülen "VIP dinleme" soruşturması kapsamında, 45 şüpheli hakkında işlem başlattı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen FETÖ/PDY'nin 2007-2012 yılları arasında yaptıkları "yasa dışı dinlemelere" yönelik soruşturma kapsamında, emniyete operasyon talimatı verildi.

15 ilde operasyon gerçekleştiriliyor

"VIP dinleme" soruşturması kapsamında, Fetullah Gülen ile 44 istihbaratçı polis hakkında "silahlı örgüt kurmak ve üye olmak" ve "özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar" yönünden işlem yapıldığı belirtildi.

Savcılığın talimatı üzerine, İstanbul merkezli 15 ilde gözaltı kararı alınan 28 şüpheli polis hakkında operasyon gerçekleştiriliyor. 

Soruşturma kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 16 şüpheli polis hakkında FETÖ/PDY'ye yönelik başka davalardan tutuklu oldukları için gözaltı kararı verilmediği ancak adliyeye getirilerek ifadelerinin alınacağı, söz konusu soruşturmanın 1 numaralı şüphelisinin ise Fetullah Gülen olduğu öğrenildi. 

5 yıl dinleyip, kayıt altına almışlar

FETÖ/PDY şüphelilerinin, suç örgütü ile irtibatları olmayan iş adamı ve gazetecileri, "suç örgütleri" ile irtibatı varmış gibi 5 yıl boyunca izledikleri, telefon konuşmalarını sahte isimle karar almak suretiyle kayıt altına aldıkları ve bunu da mağdurları baskı ve etki altına almak amacıyla gerçekleştirdikleri iddia edildi. 

Savcılığın tespitine göre, şüpheli polislerin ''VIP dinlemeleri'', 2013 yılının sonunda planladıkları "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme" planlarına hazırlık amacıyla yaptıkları öne sürüldü.

Dinlenilen 59 kişi

Şüphelilerin Ferit Şahenk, Yıldırım Ali Koç, Caroline Nicole Koç, Mehmet Emin Karamehmet, Mustafa Süzer, Fevzi Bülent Özaydınlı, Atalay Şahinoğlu, Erol Altaca, Mehmet Yörük, Melih Türker, Mehmet Topsoy, Ali İhsan Karacan, Yener Şenok, Süleyman Kocakaya, Dursun Ali Yılmaz, Memduh Karakullukçu, Sezai Çanakçı, İbrahim Çağlar, İbrahim Özay Şendir, Ömer Lütfi Karagöz, Cemal Tanıl Küçük, İ. Tufan Türenç, Mehmet Murat Yetkin, Zafer Mutlu, Sabri Yılmaz Özdil, Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Mirgün Sırrı Cabas, İsmail Uğur Dündar, İbrahim Yıldız, Amberin Zaman, Şirin Payzın Acet, Nihat Genç, Rasih Yılmaz, Selahattin Sadıkoğlu, Ergün Diler, Cengiz Semercioğlu, Halil Engin Ardıç, Bedri Baykam, İlhami Melih Meriç, Metin Yüksel, Saner Ayar, Recep Tepeli, Nesibe Ruhat Mengi, Bülent Çöltekin, Rıdvan Bıyık, Mustafa Şekeroğlu, Gülden Aydın, Mehmet Nuri Çolakoğlu, Faruk Bildirici, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Özdemir İnce, Mehmet Emin Darendeliler, Ahmet Altınel, Hüseyin Özalp ve Metin Yavuz Yalçın'ı dinlediği ve izlediği öğrenildi.

15 ilde 17 gözaltı

Öte yandan savcılığın talimatıyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli 15 ilde başlattığı operasyonda, 17 emniyet personelini gözaltına aldı. Ekiplerin, 2 emniyet amirinin de aralarında bulunduğu 7 polisi yakalanma çalışmaları sürüyor. Ayrıca 4 polis de bilgisine başvurulmak üzere emniyete davet edildi.

 

Bakmadan Geçme