'Ümit ediyoruz ki 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz'

Maliye Bakanı Ağbal, enflasyon rakamlarına ilişkin,'Ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' dedi.

  • 608

Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyon rakamlarına ilişkin, 'Ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' dedi.

Ağbal, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, geçen yıl enflasyonun yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Merkez Bankasının son açıkladığı raporlarda, bu yılın ilk aylarında enflasyonun bir miktar yukarıda seyredeceğinin ifade edildiğini anlatan Ağbal, 'Ocak enflasyonu yüzde 9,58 çıktı. Biz ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' dedi.

Kırmızı et ve ekmekteki fiyat artışları

Gıda enflasyonunun da arttığına işaret eden Ağbal, 'Bizim en fazla üzerinde durduğumuz konu, Sayın Tarım Bakanımız da ifade ediyor, kırmızı ette ve ekmekte hakikaten piyasada oluşmaması gereken fiyat artışları var. Bunların üzerine gideceğiz' ifadelerini kullandı.

Ağbal, enflasyonun bir süre daha normalin üzerinde seyredecek olmasına karşın daha sonraki dönemde, hem para politikası hem maliye politikası konusunda alacakları tedbirlerle 3 yıl içinde yüzde 5 seviyelerine ineceğini düşündüklerini belirtti.

Ağbal, enflasyonun hangi aylardan itibaren düşüş trendine gireceğinin sorulması üzerine, şimdiden bir ay belirtmenin yanlış olacağını anlattı.

Bu yıl için öngörülen enflasyon hedefinin yüzde 7,5 olduğunu hatırlatan Ağbal, 'Şu anda yüzde 9,58'deyiz. İlk aylarda bir miktar bu seviyelerde devam etse de sonraki aylarda hem mevsimsel etkiler çerçevesinde hem de bizim alacağımız tedbirler neticesinde enflasyon aşağıya gelecektir' değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücretlilerin vergi dilimine girmesi

Asgari ücretin bin 300 liraya çıktığı hatırlatılarak yılın son üç ayında vergi diliminden dolayı ücretin bu rakamın altına düşüp düşmeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal, vergi kanunlarının herkes için geçerli olduğunun altını çizdi.

Ağbal, bir başka soru üzerine, ekim-kasım-aralık döneminde kişinin eline geçen kazanç bin 300 liralık asgari ücret bakımından ne ise kişilerin söz konusu kazancının gerektirdiği vergiyi ödemeye devam edeceklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Kişinin durumuna bağlı. Bekar bir kişiyle, evli 3 çocuklu bir kişinin durumu vergi kanunu karşısındaki durumu farklı. Dolayısıyla evli ve üç çocuklu bir asgari ücretlinin geliri ekim, kasım, aralıkta da bin 300 liranın üzerinde olacak. Dolayısıyla kişilerin bekar veya evli olması ve çocuk sayısına bağlı olarak bin 300 liranın altında veya üstünde olmaları farklılaşacak' değerlendirmesinde bulundu.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme