'Türkiye Rusya'ya mahkum değil'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Türkiye'nin Rusya'ya mahkum olmadığını vurgulayarak 'İnanıyoruz ki Rus piyasaları açıldığı zaman yetkililer bir kez daha düşünür ve gerekli adımları atar' dedi.

  • 742

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Türkiye, Rusya'dan ithal ettiği ürünler konusunda Rusya'ya mahkum değil' dedi.

Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Bükükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

İhracat ve üretimin önemine işaret eden Çelik, 'Burada arzın ne olduğu çok önemli ama eğer talep oluşturamıyorsanız, özellikle ihracat anlamında gerekli alternatif piyasalar oluşmasında gayret göstermiyorsanız, o zaman arzınız başka sorunlarla sizin karşınıza çıkıyor. Nitekim Rusya ile olan ithalat ve ihracat durumuzda meydana gelen tıkanıklığın oluşturduğu sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz' dedi.

Tarımsal ürünlerin Rusya'ya ihracına konulan yasaklara değinen Çelik, 'Bu engeller, yapılacak çalışma ve alternatif piyasalarla aşılacak engeller olarak duruyor' ifadesini kullandı.

Hükümet olarak üretici ve ihracatçıların kayba uğramaması için yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulayan Çelik, 'Hükümet olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getiriyoruz' dedi.

'Alternatif piyasalardan da temin edebiliriz ama henüz gündemimize almadık'

Türkiye'nin Rusya'dan daha çok mal ithal ettiğine dikkati çeken Çelik, Rusya'dan yaklaşık 3 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapıldığını kaydetti. Buğday rekoltesinin bu yıl 22,6 milyon tonu bulduğunu bildiren Çelik, 2016 yılı içinde buğday ihtiyacı olmadığını belirtti. Çelik, 1 milyar doların üzerinde buğday ithalatı dikkate alındığında, büyük ihtimalle rekolte de yüksek olduğu için ithalat ihtiyacının gündemden çıktığını ifade etti. Buna rağmen Türkiye'nin çok sağduyulu hareket ettiğinin altını çizen Çelik, şöyle konuştu:

'Yaşanan olay, dostluğumuzu bozmamalı, zedelememeli. Türkiye-Rusya ilişkilerinin normale dönmesi, özellikle tarımsal ürünlerin ithalat ve ihracatında çiftçilerimizin zarar görmemesi konusunda, biz hala ihtiyatlı açıklamalarla duruşumuzu sergiliyoruz. İnanıyoruz ki Rus piyasaları açıldığı zaman, yetkililer bir kez daha düşünür ve ilişkilerimizin normale dönüşü konusunda gerekli adımları atar.

Aksi takdirde Türkiye, Rusya'dan ithal ettiği ürünler konusunda Rusya'ya mahkum değildir. Tarımsal ürünler açısından söylüyorum, önemli bölümünü kendimiz üretebileceğimiz gibi alternatif piyasalardan da temin etme olanakımız var ama bunları henüz gündemimize almış değiliz. Aklı selimin hakim olmasını bir kez daha ifade ediyoruz.'www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme