'Türkiye gündemi belirleyen ülke'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin inisiyatif alan ve gündemi belirleyen bir ülke olduğunu belirterek, 'Gündemi belirlenen bir ülke değiliz. Eski Türkiye geride kaldı, artık masada kaybeden Türkiye geride kaldı.' dedi.

  • 893

24 TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) sözünde durmaması halinde Türkiye'nin geri kabul anlaşmaları dahil diğer anlaşmaları iptal edeceği yolunda daha önce kullandığı ifadelerin bir tehdit olmadığını söyledi. 

Bütün kesimlerin geri kabul anlaşmasına ilişkin Türkiye'nin AB'ye karşı sorumluluğunu yerine getirdiği hususunda hemfikir olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, süreç ilerledikçe AB'den "bahane bulma" girişimlerinin başladığını ifade etti.

Çavuşoğlu, "Dolayısıyla biz her şeyi yaptık, AB yapmaz ise ne olacak?" sorusuna istinaden geri kabul anlaşmasını iptal edecekleri yönünde cevap verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Esasen her şey kötü gitmiyor, 18 Mart'ta vardığımız anlaşma konusunda özellikle Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Ama burada bazı aksaklıklar da var. AB, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere vermesi gereken 3 milyar avro konusunda halen yavaş davranıyor. İşin doğrusu bu da bizim vatandaşlarımızı ve Suriyelileri karamsarlığa itiyor. Ama bizim söylediğimiz bir tehdit değil. Sadece olası bir durumda sorulan bir soruya karşı verdiğimiz bir cevap. Ama biz temenni ediyoruz ki, şu andaki süreç aksamadan, geri adım atılmadan herkes sözünü tutarak ilerlesin ki, bu hedeflerimize ulaşalım. Vatandaşlarımız da Avrupa'ya vizesiz seyahat etsin. Bizim esas amacımız bu."

"Artık masada kaybeden Türkiye geride kaldı"

"Eski Türkiye geride kaldı, artık masada kaybeden Türkiye geride kaldı" diyen Çavuşoğlu, AB ile Türkiye'nin vardığı anlaşma teklifini Türk tarafının yaptığına dikkat çekti.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Yani inisiyatif alan, gündemi belirleyen bir ülkeyiz. Gündemi belirlenen bir ülke değiliz. Netice olarak Türkiye 'Bir ülke kırılsın, kırılmasın' diye yanlış olan bir şeye evet diyen ülke değil. Amerika da anladı artık, biz model ortağız, stratejik ortağız. Ama her konuda hemfikir olma zorunda değiliz." dedi.

"Suriye rejimi barış sürecini sulandırıyor"

İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Suriye barış görüşmelerinde umudun devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, 3. tura başlayan sürecin kolay bir süreç olmadığını söyledi.

Rejimin müzakere heyetinin süreci sulandırmaya başladığına işaret eden Çavuşoğlu, şu anda müzakerelerde yavaşlama olduğunu belitti. 

"DAEŞ'e gereken cevap verildi"

Terör örgütü DAEŞ'in son dönemde Türkiye'ye yönelik saldırı ve tehditleriyle ilgili açıklamalarda da bulunan Çavuşoğlu, DAEŞ'in en büyük hedeflerinden birinin bu örgüte karşı en aktif mücadeleyi verdiği için Türkiye olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin sınırlarında gerekli önlemi aldığını anlatan Çavuşoğlu, ana meselenin DAEŞ'i Suriye'de temizlemek olduğunu söyledi. Ilımlı muhalefete Türkiye'nin destek vermeye devam edeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, bu tür nedenlerden dolayı Türkiye'ye saldıran DAEŞ terör örgütüne gereken cevabın verildiğini anımsattı.

Bakmadan Geçme