'Terör saldırıları nedeniyle İmralı ziyaretine olumlu yanıt vermedim'

Adalet Bakanı Bozdağ, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etmek isteyen milletvekillerine izin vermediğini belirtti.

  • 800

TBMM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etmek isteyen milletvekillerine izin vermediğini belirterek, '20 Temmuz'dan sonra başlayan terör saldırıları nedeniyle, terör örgütü mensupları ile ilgili vekillerin görüşmesine dair izin taleplerine olumlu yanıt vermedim' dedi.

Bozdağ, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Adalet Bakanlığı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bekir Bozdağ, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili soruşturmanın gizliliğine dair alınmış bir karar bulunmadığını, soruşturmanın başından beri açık yürütüldüğünü belirtti.

Diyarbakır Baro Başkan vekili, aile avukatları, baro temsilcilerinin soruşturmanın her aşamasından bilgi sahibi olduklarını söyleyen Bozdağ, olayın ardından olay yeri incelemesinin, terör örgütlerinin saldırıları nedeniyle yapılamadığını anlattı.

Bozdağ, olay yerinde kameraların incelenmesinin ve diğer tüm işlemlerin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

'Şu ana kadar bir kişiyle doğrudan irtibat kurulabilecek veriler elde edilemediği tutuklama dosyada yok, elde verilerin olması gerekiyor, onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hükümet olarak bu olayın ardının, önünün her tarafının aydınlatılmasını arzu ediyoruz. Çünkü bu hadise üzerinden hükümetimizi ve devletimizi bölücü terör örgütü tarafından suçlayan iftira kampanyaları yürütülüyor. 'Katil devlet' falan propagandaları yapılıyor. Biz, terör örgütünün bu olayın aydınlatılmasını istemediğini, çünkü bu propagandanın yapılabilmesi için bu olayın karanlıkta kalması gerektiğine dair inancı olduğu tahmininde bulunuyoruz. Devlet bütün tedbirleri almak ve bu konuyu aydınlatmak için elindeki tüm olanakları seferber etmiştir, etmeye de devam edecektir.'

HDP Genel Merkezine saldırı olayına ilişkin yargılanan kişilere kısa süreli verilen hapis cezalarının ertelendiğinin görüleceğini aktaran Bozdağ, 'Bu mahkemenin takdiri. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesinin uygulanması tamamen hakimin takdirindedir' dedi.

İmralı'ya ziyaret

Milletvekillerinin cezaevlerine ziyaretleriyle ilgili sorulara da yanıt veren Bozdağ, ziyaretlerin, ilgili yönetmelik uyarınca yerine getirildiğini, bu konudaki izinlerin Adalet Bakanı tarafından verildiğini belirtti.

Bozdağ, '(İmralı'ya ziyaretler) Bugüne kadar bu konudaki izinleri Temmuz ayına kadar verdik ama Temmuz ayından sonra ülkemizde artan terör olayları nedeniyle bu konudaki takdir hakkı Adalet Bakanına aittir, Adalet Bakanı takdir hakkını kullanmıştır' dedi.

HDP'li milletvekillerinin 'İzin vermeme hakkınızı kullandınız, yasal bir dayanağı var mı?' demesi üzerine Bozdağ, 'Evet öyle kullandım. Yetki bana ait, ben kullanıyorum. Oluk oluk her tarafta kan akarken, askere polise saldırırken, takdir hakkı bakan olarak bana ait, ben de vermedim' dedi.

Milletvekillerinin ısrarla 'Neden vermediniz' demesine karşılık Bozdağ, 'Söylüyorum, 20 Temmuz'dan sonra başlayan terör saldırıları nedeniyle, terör örgütü mensupları ile ilgili vekillerin görüşmesine dair izin taleplerine olumlu yanıt vermedim. HDP'li vekillere. Ben takdir hakkımı böyle kullanıyorum. Ben kamunun menfaatini de böylece gözettiğimi düşünüyorum' dedi.

'UYAP ve SEÇSİS' arasındaki bağlantının sorulmasına karşılık da Bozdağ, UYAP'ın Adalet Bakanlığı'na bağlı çalıştığını ancak SEÇSİS'in güvenliğinin, tamamen Yüksek Seçim Kurulu personeli tarafından sağlandığını ve bu sistem üzerinden Adalet Bakanlığının en ufak bir denetimi, etkisi, yetkisinin bulunmadığını belirtti.

'Veri girişi nasıl yapılıyor. Neyin üzerinden yapılıyor?' denilmesine karşılık Bozdağ, 'UYAP'ı kullanıyorlar ama her sandığın tutanakları, orijinal haliyle yükleniyor bütün partilerin denetimine veriliyor' şeklinde cevap verdi.

Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın infazı

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a 10 aydır tecrit uygulandığı' iddialarını da yanıtlayan Bozdağ, şunları belirtti:

'Öcalan bir siyasi lider değildir. Bölücü terör örgütünün kurucusu ve yöneticisidir. Bu nedenle de yargılanmış, ceza almış, cezası kesinleşmiş, şu anda da bir hükümlüdür. Cezasının infazı devam etmektedir. Yanında bulunan iki isim, yanına nasıl daha önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilmişlerse şimdi de onların başka cezaevine nakline karar vermiştir. Gönderirken de yasalar çerçevesinde takdir hakkını kullanmış, şimdi de aynı şekilde kullanmıştır. Görüşmelerle ilgili, milletvekillerini görüşmesini belirttim. Yakınlarının, avukatlarının görüşme hakkı var. Onların da ulaşımla ilgili sorunlar nedeniyle görüşme olanakı olmamıştır.'

HDP'li milletvekillerinin 'Ailesi neden ziyaret edemiyor, 4.5 yıldır avukat gitmedi, 10 aydır ailesi gidemiyor, 2.5 yıl boyunca devlet yetkilileri nasıl gitti' diyerek itiraz etmeleri üzerine Bozdağ, 'Ulaşımla ilgili sorunlar var dediler, bunu paylaşıyorum' dedi.

Cizre'deki otopsi işlemleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cizre'deki otopsi işlemleri hakkında bilgi verdi. Otopsilerin, cumhuriyet savcısı huzurunda, adli tıp ve diğer uzmanlardan birisi veya pratisyen iki hekim tarafından yapılabildiğini anlattı.

Bozdağ, 'Müdafi ve vekil tarafından getirilen hekim otopside hazır bulunabiliyor. Şu ana kadar müdafi olan varsa veya vekil tarafından hekim getirilmişse onlar hazır bulunuyor ancak kimlik tespiti konusunda sıkıntılar yaşanan konularda, ailelerden teşhis için DNA verileri alınıyor. Bunların İstanbul'da incelenip değerlendirilmesi gerekiyor. Uzaması biraz buradan kaynaklanıyor. Ailelere cenazeleri doğru tespit ederek, teslim etmek için yapılmaktadır' dedi.

Cizre'deki çıplak ceset fotoğrafıyla ilgili de Şırnak Valiliğinin açıklama yaptığını hatırlatan Bozdağ, 'Valiliğin açıklamasını söylüyorum, 'Sosyal medyada yayınlanan fotoğrafın ilimiz Cizre ilçesiyle hiçbir alakası bulunmamaktadır' diye bunu çok açık net ifade etmiştir' dedi.

Muhabir: Aylin Sırıklı www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme