'Terör destekçisi' vekillere kötü haber! "Dokunulmazlık" teklifi geçti!

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ön gören teklif, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif genel kuruldan geçerse HDP'liler başta olmak üzere dokunulmazlık dosyası olan vekillere yargı yolu açılacak.

Özellikle HDP'lilerin korkulu rüyası olan dokunulmazlık teklifi nihayet TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Teklif, TBMM Genel Kurulunda da kabul edilirse yasalacak ve başta "PKK destekçisi" HDP'li milletvekilleri başta olmak üzere, haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak ve yargılanıp ceza almalarının yolu açılacak.

Anayasaya geçici madde eklenmesini öngören teklifte, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı. 

Komisyondan geçen metne göre, TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlıka, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, şu hükmü uygulanmayacak: "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." 

Anayasa değişikliğine dair kanun teklifinin yasalaşmasının ardından, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek. 

Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve referanduma sunulması halinde oylanacak.

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu  Anayasa değişiklik teklif, HDP milletvekillerinin Komisyonu terk etmesinin ardından oybirliğiyle komisyondan geçti.

 

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

 

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında 13 Nisan günü yaptığı konuşmada şunu söyledi:

“Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Anayasa'ya aykırı düzenleme geliyor buna rağmen evet diyeceğiz. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarsa atsınlar. Ciddi bir karar almalı ve her şeyi göze almalıyız. HDP de dokunulmazlık teklifine ‘evet’ demeli” 

Terör örgütü PKK'nın siyasi kanadı HDP'nin  Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 18 Nisan'da Kılıçdaroğlu'na cevap verdi.

HDP Muş İl Başkanlığı 1. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmasına değinerek, "Öyle dokunulmazlık tehditlerine falan pabuç bırakacak bir parti değiliz biz" derken diğer taraftan CHP'den talep etti.

"Öyle dokunulmazlık tehditlerine falan pabuç bırakacak bir parti değiliz biz" derken diğer taraftan CHP'den destek istedi.

Demirtaş şunları söyledi:

"Anamuhalefet partisi tarihe şöyle geçer onu unutmasın. Dokunulmazlığımız kalkarsa, 'AKP kaldırdı' demeyecekler, 'CHP kaldırdı' diyecekler. Çünkü CHP'nin oyları olmadan AKP'nin ve MHP'nin oyları yetmiyor. İzleyeceğiz bakalım kaç CHP milletvekili bu suça ortak olacak! Çünkü dertleri HDP'li vekiller." 

Selahattin Demirtaş 6 Mart 2016 günü yaptığı açıklamada ise  "550 milletvekilinin tamamının dokunulmazlığını kısıtlayalım" çağrısını dillendirdi.. Demirtaş o gün, parlamentoya girdikleri 2007'den bu yana yaptıkları her konuşmanın ardından, hükümetin dokunulmazlığı bir tehdit unsuru olarak gündeme getirdiğini öne sürüyordu.

Tartışmalar alevlenirken AK Parti; milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için dokunulmazlığın kaldırılması için 12 Nisan 2016 günü Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

O gün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu “Her şey ayan beyan ortaya çıkacak.Kim teröristleri destekleyen milletvekillerini barındırıyormuş, ortaya çıkacak. Çok hızlı şekilde görüşeceğiz. Muhalefetten, tek oturumda buna destek vermelerini bekliyoruz" mesajını verdi.

Davutoğlu, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin imzalarının tamamlandığını, son imzayı da bizzat kendisinin attığını açıklayadı. Davutoğlu, milletin vicdanında derin bir yara olan teröre ve teröristlere destek veren sözde milletvekillerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili, "Her şey milletimiz tarafında görülecek. Çok hızlı bir şekilde konuyu görüşeceğiz. Muhalefete çağrım tek seferde ve tek oturumda çok hızlı bir şekilde yargı yolunu açan, yargıya izin veren bu teklife destek olmalarıdır. İşte Genel Kurul, işte meydan."

 

Haliyle teklife, en sert tepki HDP'den geldi.

Teklifin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda tekme ve yumruklar konuştu; AK Parti ve HDP milletvekilleri birbirine girdi. Yaralanan milletvekilleri oldu. 

HDP'nin karşı çıktığı teklif, Anayasa Kamisyonunda kabul edildi.

"Terörü destekleyen vekiller"

Teklifin genel gerekçesine bakıldığında HDP'ilerin neden karşı çıktıkları gayet net anlaşılıyor.

Genel gerekçede şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye, tarihinin en büyük ve en kapsamlı, terörle mücadelesini yürütürken, bazı milletvekillerinin seçilmeden önce ya da seçildikten sonra yapmış oldukları teröre manevi ve moral destek manasındaki açıklamaları, bazı milletvekillerinin teröre ve teröristlere fiili manada destek ve yardımları, bazı milletvekillerinin ise şiddet çağrıları kamuoyunda büyük infial meydana getirmektedir. Türkiye kamuoyu milletvekillerinden, her şeyden önce, terörü ve teröristi destekleyen, şiddete çağrı yapan milletvekillerinin dokunulmazlığı istismar ettiğini düşünmekte, bu tür fiilleri olanların yargılanmasına Meclis tarafından izin verilmesini talep etmektedir. Böyle bir talep karşısında, Meclis’in sessiz kalması düşünülemez.”

 83 Madde'de değişiklik

AKP’nin önerdiği değişiklik şöyle: “Anayasanın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz”

83 Madde’nin ikinci fıkrası şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Anayasa Mahkemesi’ni devre dışı bırakma atraksiyonu

Teklifle; Anayasa'nın 83 Maddesinde yapılacak değişiklikle Anayasa’nın 85’i maddesinin “uygulanma kabiliyetinin kalmayacağı” savunuluyor.

85’inci maddede, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması kararının, anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabileceği ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlayacağı hükmü bulunuyor.

AK Parti, genel gerekçede bu maddeyi de kadük bırakma hamlesi yapıyor. Yani vekillerin Anayasa mahkemesi yolunu da kapandığını iddia ediyorlar.

Ancak 83. Madde'nin kürsü dokunulmazlığını düzenleyen ilk fıkrası duruyor. Ayrıca teklifin gerekçesinde "uygulanamayacağını" öne sürdüğü 85. Madde yerli yerinde duruyor ve çok açık biçimde Anayasa Mahkemesi yolunu açık tutuyor.

Yasalaşırsa ne olacak?

Yasa değişikliği Genel Kurul'dan geçtikten sonra milletvekillerini dosyaları, ilgili il ve ilçelerdeki savcı ve yargıçlara gönderilecek. Milletvekilleri sorgulanacak, mahkemeye sevk edilecek; tutuklu veya tutuksuz yargılanacaklar.

 

 

4. Yasama dokunulmazlığı

MADDE 83- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.

Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.

Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

MADDE 85- Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine 84’üncü [Milletvekilliğinin düşmesi] maddenin birinci, üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini onbeş gün içerisinde kesin karara bağlar.

 

Bakmadan Geçme