'Terör çeteleri kargaşayı kullanarak 'zehirlerini' yaymaya çalışıyor'

Tunus Başbakanı el-Habip es-Sıyd, bazı 'terör çetelerin' ülkede yaşanan kargaşayı kullanarak 'zehirlerini' yaymaya çalıştıklarını belirtti.

  • 699

TUNUS

Tunus Başbakanı el-Habip es-Sıyd, bazı “terör çetelerin” ülkede yaşanan kargaşayı kullanarak “zehirlerini” yaymaya çalıştıklarını belirtti.

Ülkede protestolara neden olan başta işsizlik olmak üzere kalkınma gibi sorunlara çözüm bulmak amacıyla partilerin çağrısı üzerine toplanan parlamentodaki oturumda konuşan Sıyd, “Durumu fırsat bilerek zehirlerini yaymak ve devleti çökertmek isteyen terör çeteleri var” şeklinde konuştu.

Söz konusu çetelerin ülkede yaşanan demokratik geçişi engelleyemeyeceğini ifade eden Sıyd, Tunus halkının seçtiği demokratik cumhuriyet yapısını korumak için el ele verdiğini ifade etti.

Barışçıl gösterilere güvenlik görevlilerinin profesyonel şekilde karşılık verildiğini kaydeden Sıyd, olayların yatışmasında partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da büyük rolü olduğunu anlattı.

Gösterilerin barışçıl biçimde başladığını dile getiren Sıyd, gösteriler bahane edilerek kamu ve özel mülke saldırıldığına, başka bölgelerde de kargaşa çıkartıldığına dikkati çekerek, sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorunda kaldıklarını aktardı.

'İşsizlik sorunu eski bir sorun'

Tunus'ta işsizlik sorununun eski bir sorun olduğunu vurgulayan Sıyd, 2011'de yüzde 18 olan işsizliğin yüzde 15,3'e düştüğünü işaret etti.

Sorunun birden çözülemeyeceğini belirten Sıyd, hükümet olarak özellikle işsizlik sorununu çözmek için bazı önlemler aldıklarını ifade etti.

Tunus'ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri 'iş talebi' gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılarak ölmesiyle hükümet karşıtı protestolar başlatılmıştı. Kasrin'de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerine de yayılmıştı.

Muhabir: Daniel Gallego www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme