'Suriye'de güvenli bölgeye karşı çıkmam söz konusu değil'

ABD Başkanı Obama, 'Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasına ideolojik olarak karşı çıkmam söz konusu değil.' dedi.

  • 1309

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hannover’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’de ateşkesin sıklıkla ihlal edilmesiyle ilgili Esed rejimini eleştirdi.

Suriye'de sivilleri koruma amaçlı güvenli bölgeler oluşturulmasıyla ilgili soru üzerine Obama, "Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasına ideolojik olarak karşı çıkmam söz konusu değil" dedi.

Dışarıdan askeri güçlerle oluşturulması önerilen bir güvenli bölgenin, Suriye topraklarının önemli bir bölümünün askeri olarak kontrol altına alınmasını gerektireceğini ifade eden Obama, bunun da çok büyük bir askeri güç gerektirdiğini kaydetti.

"Güvenli bölgeyi ılımlı muhalefet kontrol etmeli"

Bir gazetecinin, Almanya Başbakanı Merkel’in Suriyeliler için Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulması fikrini desteklediğini hatırlatması üzerine Obama, şunları kaydetti:

“Sayın Merkel bu konuda tamamen haklı. Bu konuda kendisiyle en ufak bir ayrılığımız yok. Siyasi geçiş sürecinde, masada olan ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bölgeyi, diğerlerinden ayırt edebileceğimiz bir noktaya gelebilirsek, işte ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bu bölge, güvenli bölge olmalıdır. DAEŞ ya da El-Nusra tarafından kontrol edilen bölgeler varsa bunlar güvenli bölge değildir. İşte bizim inşa etmeye çalıştığımız konsept bu."

"Rejim uzlaşmaya aykırı hareket ediyor"

Obama, son zamanlarda Suriye rejiminin varılan uzlaşmaya aykırı hareket ettiğini, hilelere başvurduğunu, hem ılımlı muhalefet hem de El-Nusra gibi grupların bulunduğu, coğrafi olarak ayırt edilmesi zor bölgelerde saldırılar düzenlediğini, bunun da süreci olumsuz etkilediğini ifade etti.

"Türkiye ile sürekli görüşme halindeyiz"

Suriye’deki gelişmeleri, burada yaşanan insani krizi her gün çok yakından takip ettiğinin altını çizen Obama, "NATO müttefikimiz Türkiye ile buradaki duruma çözüm yolları bulma konusunda sürekli görüşme içindeyiz" dedi.

Bakmadan Geçme