'Sünniler Irak'tan sökülüp atılmak isteniyor'

Irak'ta Muttehidun Koalisyonu lideri Nuceyfi, Sünnilerin ülkedeki varlığının planlı olarak hedef alındığını belirterek, 'Sünnilerin ülkeden sökülüp atılması için oyunlar oynanıyor' dedi.

  • 732

Iraklı Sünni lider ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Sünnilerin ülkedeki varlığının planlı olarak hedef alındığını belirterek, 'Sünnilerin ülkeden sökülüp atılması için oyunlar oynanıyor' dedi.

Nuceyfi, Bağdat'ın Kadisiyye bölgesindeki ofisinde AA muhabirinin sorularını cevapladı.

'Devlet vatandaşı koruyamıyor'

Irak'ta devletin vatandaşları milislerin tehdidinden koruyamadığını söyleyerek, DAEŞ'le mücadele bahanesiyle ordu ve emniyet kadrolarına Şii milislerin getirildiğini belirtti.

'Sünnilerin Irak'tan sökülüp atılması için oyunlar oynanıyor' diyen Nuceyfi, Sünnilerin Diyala'da Şii milislerin hedefi haline geldiğini ve yüzde 70'i Sünni olan bu kentin demografik yapısının değiştirilmek istendiğini savundu.

'Şii milisler devlete meydan okuyor'

Nuceyfi, Irak'ta bölgeleri DAEŞ'ten geri alınan Sünni sığınmacıların Şii milislerce silah gücüyle evlerine dönmelerine izin verilmediğini ifade ederek, bunun Diyala, Babil'in kuzeyi, Salahaddin ve Bağdat civarındaki bölgelerde yaşandığını anlatarak, 'Milislerin bahanesi bu bölgelerde mayın tehlikesinin olması fakat bu gerçek değil. Silahlı milisler bu bölgelerin demografik yapısını değiştirmek istiyor ve devlete açık bir şekilde meydan okuyor' ifadelerini kullandı.

'Irak, çökebilir'

Sünni lider Nuceyfi, Irak'ın aşırı riskli bir dönemden geçtiği uyarısında bulunarak, 'Yolsuzlukların daha da artarak devletin tüm gelirlerine el konulması riski muhtemeldir. Başarı ihtimali çok zayıftır çünkü devlet bunu yapacak güçte değil. Irak devleti çökebilir' dedi. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme