'Sınav soruları çalındı' dedi 'uyuşturucu ticareti'nden dinlendi

ÖSYM tarafından iptal edilen PMYO Sınavı sorularının çalındığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan gencin telefonunun, Bursa'da FETÖ/PDY'ye bağlı polisler tarafından usulsüz olarak dinlemeye alındığı ortaya çıktı.

  • 452

BURSA

 Bursa'da, 2009 yılında Polis Akademisi Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı sorularının Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından çalındığını öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulunan gencin telefonunun, bu örgüte bağlı polisler tarafından "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan dinlemeye alındığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında aralarında örgütün lideri Fetullah Gülen'in de bulunduğu 8 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

Cumhuriyet Savcısı İbrahim Karakaş tarafından hazırlanan iddianame, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 25 Temmuz 2015'te, Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü hizmet binası girişinde avukat görüşme odası ile dinlenme odası olarak kullanılan bölümünde "dilek kutusu"ndan bir ihbar mektubunun çıktığı belirtildi.

İhbarda geçen 13 Eylül 2009'daki polis okulu sınav sorularının çalınmasına ilişkin geçmişe dönük bilgilerin incelendiği aktarılan iddianamede, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavın 1 Ekim 2009'da iptal edildiği hatırlatıldı.

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan telefonları dinlenen Erkan Kabakçı'nın, 2009'daki sınava Bursa'da bir dershaneye giderek hazırlandığı bilgisi aktarılan iddianamede, aynı yıl savcılığa yaptığı suç duyurusunda, Facebook'ta üye olduğu bir gruptan tanıştığı polis adayı tarafından kendisine bazı sorular ile cevaplarını verdiğini ifade ettiği bildirildi.

Şikayetinden vazgeçen Kabakçı ile Başbuğ'un, birkaç gün sonra İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliğine çağrıldıkları ve ifadelerine başvurulduğu kaydedilen iddianamede, Cumhuriyet Başsavcılığının da söz konusu dershanenin görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan kamu davası açılabilecek kadar delil elde edilemediğinden kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ancak daha sonra elde edilen yeni delillere göre dosyanın 2015'te yeniden ele alındığı ancak bu soruşturmanın henüz karara bağlanmadığı belirtildi.

"Alt örgüt" kurdukları iddiası

İddianamede, FETÖ/PDY'nin lideri Fetullah Gülen'in talimat ve yönlendirmesiyle o tarihte Bursa Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan KOM Şube Müdürü Abdullah Kaygısız, Müdür Yardımcısı İhsan Yılmaz, Narkotik Büro Amiri Murat Sarı'nın yöneticiliğinde yine Narkotik Büro Amirliğinden polis memurları Basri Kılıç, Mahmut İlaslaner, Ömer Sırma ve Hümmet Kaya'nın üyeliğinde FETÖ/PDY'nin çatı örgütünün, suç işlemek için alt örgütünü oluşturdukları bildirildi. İddianamede, Bursa'da görevli söz konusu polislerin, kendi aralarında resmi hiyerarşiye paralel olarak hiyerarşik yapı oluşturdukları, gizlilik esasına azami riayet ettikleri, şüphelilerin terör örgütü faaliyeti kapsamında haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek suçlarını işledikleri kanaatine varıldığı kaydedildi.

Kabakçı'ya uyuşturucu ticareti yapmak suçu isnat edilen ve Kaygısız ile Yılmaz'ın da imzaları bulunan "sahte" tutanağın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği, bu yazı doğrultusunda, daha sonra kapatılan Bursa 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararıyla Kabakçı'nın telefonunun 30 Eylül 2009'dan itibaren 3 ay dinlenilmesine karar verildiği, dinlemenin suç unsuruna rastlanmadığı gerekçesiyle 9 Aralık 2009'da sonlandırıldığı ancak bu kararın ilgiliye tebliğ edilmediği aktarıldı.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin lideri Fetullah Gülen ile polisler Abdullah Kaygısız, İhsan Yılmaz, Murat Sarı, Basri Kılıç, Mahmut İlaslaner, Ömer Sırma ve Hümmet Kaya'nın, "iftira, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, kayda alınan konuşmaların basın, yayın yoluyla yayınlanması, silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından yargılanması istendi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, geçen yıl ekim ayında FETÖ/PDY'ye üye olmak ve usulsüz dinleme suçlamalarıyla ilgili Bursa ve 3 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Abdullah Kaygısız, İhsan Yılmaz, Murat Sarı, Basri Kılıç, Mahmut İlaslaner, Ömer Sırma ve Hümmet Kaya, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Bakmadan Geçme