'Saldırılar mezhep çatışması için yapılan umutsuz girişimlerdir'

Irak İçişleri Bakanlığı Babil'deki Sünni camilerine yönelik saldırılara ilişkin, saldırıların Irak'taki mezhepleri birbirine düşman etmek için umutsuz girişimler olduğu kaydedildi.

  • 631

BAĞDAT

Irak İçişleri Bakanlığı Babil'deki Sünni camilerine yönelik saldırılara ilişkin, saldırıların Irak'taki mezhepleri birbirine düşman etmek için umutsuz girişimler olduğu kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bölgede yaşanan gelişmelerden dolayı Irak'ta mezhepsel gerilimin canlandırılması için birtakım çabaların olduğuna işaret edilerek, 'Bu saldırıları, fitne ekmek isteyen ve bölgesel konjonktürü fırsat bilerek köşeye sıkışmış unsurlar yapıyor. Toplumun prestijini sarsmak için her türlü girişime şiddetle karşı koyacağız. Bu saldırılar Irak'taki mezhepleri birbirine düşman kılmak için umutsuz girişimlerdir' ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın önceliklerinin terörle mücadele ve sığınmacıların evlerine geri dönmesini sağlamak olduğu aktarılan açıklamada, bu tür saldırılara karşı çok dikkatli olunması istendi.

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan Babil Vilayet Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Falah er-Radi, kentte bulunan Sünni camilerin güvenliğini sağlamak için tedbirleri artırdıklarını ifade etti.

Saldırılarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Radi, söz konusu saldırıları DAEŞ'e bağlı grupların düzenlediğini belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Babil'de Sünni camilerine yönelik saldırılara ilişkin, terör örgütlerine yönelik operasyon talimatı vermişti.

Başbakanlık açıklamasında, İbadi'nin, Babil Operasyonlar Komutanlığı'na, ulusal birliği hedef almak ve fitne çıkarmak için kentteki mescitlere saldıran DAEŞ ve benzeri örgütlere mensup 'çeteleri' Babil'den kovma talimatı verdi' ifadesine yer verilmişti.

Babil'e bağlı ve Babil-Kerbela yolu üzerindeki Sincar bölgesinde el-Fetih el-Mubin Camisi ile Hille kent merkezindeki Ammar Bin Yasir Camisi'ne eş zamanlı bombalı saldırı düzenlenmişti. Ammar Bin Yasir Camisi saldırısında binayı koruyan 1 polis hayatını kaybetmişti.

Güvenlik güçlerinin, camilerdeki kameraların saldırı öncesi yerinden söküldüğünü tespit ettiği kaydedilmişti. Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Muhabir: Haydar Hadi www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme