'Putin, Papa ile Kirill buluşmasını Türkiye aleyhine kullanabilir'

New East Foundation ve Western Studies Başkanı Bayar, Papa Franciscus ile Patrik Kirill'in buluşmasına ilişkin, 'Putin bunu Türkiye aleyhine bir PR olarak kullanmak isteyecek ancak Papa'nın böyle bir gündemi yok' dedi.

  • 711

New East Foundation ve Western Studies Başkanı Atılgan Bayar, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus ile Rus Ortodoks Kilisesi'nin başı Patrik Kirill'in buluşmasına ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 1054'ten bu yana ilk kez gerçekleşecek buluşmanın dini değil siyasi olduğunu belirtti.

Patrik ve papanın birlikte dua etmediklerini, bir kilisede buluşmadıklarını, havaalanında bir araya geldiklerini bu nedenle buluşmanın siyasi olduğunu ifade eden Bayar, 'Bunun arkasında Putin'in, Kirill'i bir diplomat olarak kullanma arzusu var. Kirill, papa ile görüşmek istemedi, buluşmanın gerçekleşmesi için Putin'in büyük ısrarı oldu' dedi.

Papa Franciscus'ın 3. dünya savaşı tehlikesinden, Hristiyan medeniyetini korumaktan bahsettiği konuşmasının Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin tarafından uyarı olarak algılandığını söyleyen Bayar, şöyle konuştu:

'Putin'in Vatikan'a çok ihtiyacı var. Vatikan'ı, Batı yani Avrupa ve Amerika ile bir aracı, yumuşatıcı olarak görmeye çalışıyor. Papa'nın, Putin'in bu diplomatik operasyonunu, onun arzuları şeklinde operasyonu devam ettireceğini zannetmiyorum. Papa, kendi tezlerini sıralayacaktır ve bunda ısrar edecektir ama insanlığın çıkarı ve bir 3. dünya savaşı tehlikesine karşı bu görüşmeyi yaptığını düşünüyorum. Putin'in perspektifinden bakarsak, hem Ortadoğu'da, hem Türkiye'de hem de Ukrayna'da Putin bunu Türkiye aleyhine bir PR olarak kullanmak isteyecek. Avrupa ve Katolik dünya desteğini arkasına almış gibi göstermeye çalışacak. Ancak Papa'nın böyle bir gündemi ve böyle bir niyeti yok. Papa'nın çabasının temel sebebi daha öncede açıkladığı ve o açıklamanın Putin'i ürküttüğü gibi bir 3. dünya savaşına sebep olacak çatışmalara engel olmak.'

'Ortadoğu ve Suriye açısından hiçbir rolü yok'

Tarih Profesörü İlber Ortaylı ise 'Bu buluşmada nelerin konuşulduğu bizim bilgimiz dışında, ayrıntıyı bilemeyiz' dedi. Dış siyasette dinin kullanılmaya başlanmasının bazı ülkelere çok cazip gelebileceğini ancak bunun kısa zamanda geri tepeceğini ifade eden Ortaylı, bu buluşmanın Ortadoğu ve Suriye açısından hiçbir rolünün olmadığını sözlerine ekledi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme