'Libya'da yeni kabinenin güvenoyu alacağına inanıyorum'

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi İşler, Libya'da açıklanan yeni kabinenin güvenoyu alacağına inandığını belirterek, 'Güvenoyu alınmasının ardından BM'nin bu hükümeti meşru hükümet olarak dünyaya ilan etmesi gelecek' dedi.

  • 643

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya'da açıklanan yeni kabinenin güvenoyu alacağına inandığını belirterek, “Almazsa Libya daha zor bir döneme girecek demektir. Güvenoyu alınmasının ardından BM'nin bu hükümeti meşru hükümet olarak dünyaya ilan etmesi gelecek” dedi.

Libya'da ulusal mutabakat hükümetinin kurulma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İşler, bu ülkenin de Arap Baharı yaşayan diğer ülkeler gibi zor bir süreçten geçtiğini anlattı.

İşler, son olarak Suheyrat'ta varılan anlaşma gereği yeni bir hükümet kurulması gerektiğini ancak ilk olarak açıklanan hükümetin bakan sayısının çokluğu nedeniyle parlamentodan güvenoyu alamadığını anlattı.

Güven oylamasının ardından yapılan müzakerelerde Başbakan başkanlığında 9 kişiden oluşan kurulun çalışmalarını yaptığını ve yeni bir hükümet daha açıkladığını hatırlatan İşler, gelecek günlerde bu kabinenin güvenoyu almasının beklendiğini ifade etti.

'Ben inanıyorum ki bu kabine artık güvenoyu alır. Almazsa Libya daha zor bir döneme girecek demektir. Güvenoyu alınmasının ardından Birleşmiş Milletler'in bu hükümeti meşru hükümet olarak dünyaya ilan etmesi gelecek” diyen Emrullah İşler, Libya'nın bu zor süreci birlik ve beraberliği sağlayarak daha rahat atlatabileceğine olan inancını anlattı.

Emrullah İşler, “Temenni ederiz ki ufak tefek anlaşmazlıklara rağmen hükümet en kısa zamanda güvenoyu alır ve yoluna hızlı bir şekilde devam eder. Bu hükümetin Trablus'ta görev yapmasını arzuluyoruz. Zaten anlaşma bu noktaya işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

'Libya bu anlaşma öncesinde Suriyelileşmişti'

İşler, ulusal mutabakat hükümeti güvenoyu aldıktan sonra bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun desteğiyle güçlü bir şekilde icraatını yaparsa belli bir süre sonra güvenliği ve istikrarını sağlamada belli mesafeler kat edeceğini dile getirerek, 'Aksi takdirde ulusal birlik hükümeti başarısız olabilir” dedi.

Libya'nın, bu anlaşma öncesinde kısmen Suriyelileşmiş olduğuna dikkati çeken İşler, aylarca süren bir iç çatışma yaşandığını ancak ülkenin coğrafyasının geniş, nüfusunun az olması nedeniyle bu durumun Suriye'deki kadar hissedilmediğine işaret etti.

Ülkede insanların savaştan yorulduktan sonra Roma ve Suheyrat Anlaşması'na ve BM'nin girişimine destek verdiklerini hatırlatan İşler, “Dolayısıyla her iki parlamentodan da çok sayıda milletvekilinin bu anlaşmaya destek verdiğini görüyoruz. Bu, artık Libya'yı bu çıkmaz sokaktan kurtarma çabasının bir ifadesi” dedi.

Bu süreçte BM'nin rolünün çok önemli olumlu olduğuna ancak bu noktaya çok geç gelindiğine değinen İşler, “BM bu kadar geç kalmamalıydı” görüşünü anlattı.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme