'Kıbrıs'ta çözüm enerjide Rusya bağımlılığını azaltır'

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Birol, Kıbrıs sorunun çözümlenmesiyle Doğu Akdeniz doğalgazının hem Türkiye'nin hem de AB'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltabileceğini belirtti.

  • 665

DAVOS - GÖKHAN KURTARAN

İsviçre'nin Davos kasabasında bu yıl 46.'sı düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda enerji piyasalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, “Doğu Akdeniz'de çok ciddi doğalgaz kaynakları var. Bizim düşüncemiz daha keşfedilmemiş doğalgaz yataklarının olduğu yönünde. Burada iki tane sorun var. Birincisi bu petrol rezervleri tüketici merkezlerine hangi yoldan gidecek. İkincisi de bu yolların hangisi daha ekonomik, hangisi daha az ekonomik? Bizim incelememiz, Türkiye üzerinden geçecek doğalgazın en düşük maliyetli opsiyonlardan biri olduğunu gösteriyor” dedi.

Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği açısından Doğu Akdeniz rezervlerinin büyük önem taşıdığına işaret eden Birol, “Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'i önemli bir opsiyon olarak seçmesinin nedeni Rusya'ya olan bağımlılığını bir nebze azaltabilmek. Doğu Akdeniz bunlardan bir tanesi. Ayrıca yakında göreceğiz. Amerika'dan, Kanada'dan LNG vasıtasıyla gaz gelecek. Bunların hepsi Avrupa'nın Rusya'dan aşırı diyebileceğimiz bağımlılığını azaltması için bu bağlamda önemli bir opsiyon” ifadelerini kullandı.

Birol konuşmasına şöyle devam etti: “Rusya'ya olan enerji bağımlılığımız son derece yüksek seviyede. Herhangi bir ülke bile olsa bir ülkeye bu kadar bağımlı olmak bütün yumurtaları aynı sepete koymak anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye'nin hem Doğu Akdeniz'den, hem de Kuzey Irak'tan doğalgaz alması, hem kendi tüketimi için hem de bunu iletmek için, son derece doğru bir enerji ve dış politika unsuru olur. Doğu Akdeniz gazının iletilmesi bütün bölgenin arz güvenliğini artırır.”

“Bu sene petrol fiyatları düşük seviyede olacak”

Davos gündeminde düşük petrol fiyatlarının ilk sırada yer aldığını belirten Birol, “Biz bundan üç gün önce dünyadaki petrol fiyatlarını inceleyen bir rapor çıkardık. Bu raporumuza göre bu yıl büyük ihtimalle petrol fiyatlarının halen aşağı yönlü baskı göreceği bir yıl olacak. Bunun da nedeni şu, çok fazla petrol arzı var. Tüketim oldukça zayıf. Piyasada o kadar çok petrol var ki bu petrolün arzının fazla olması petrol fiyatlarının aşağı yönlü gitmesine neden oluyor” dedi. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme