'Karadan havaya füzelerin verilmesi Suriye'deki dengeleri değiştirebilir'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, 'Karadan havaya füzelerin verilmesi Suriye'deki güç dengelerini değiştirebilir' dedi.

  • 745

BERLİN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ılımlı muhalefete karadan havaya füzeler verilmesinin Suriye'de güç dengelerini değiştirebileceğini belirtti.

Cubeyr, Spiegel dergisine verdiği röportajda, Suriye'de ılımlı muhalefete füze verilmesinden yana olduğunu belirtti.

'Karadan havaya füzelerin verilmesi Suriye'deki güç dengelerini değiştirebilir. Bunlar ılımlı muhalefete, rejimin kimyasal ve hava saldırılarında kullandığı helikopter ve uçakları devre dışı bırakma olanakı verir' diyen Cubeyr, bunun tıpkı daha önce Afganistan'da yaşandığı gibi güç dengelerini değiştirebileceğini belirtti.

Bunun Suudi Arabistan'ın değil uluslararası ittifakın vermesi gereken bir karar olduğunu ifade eden Cubeyr, ancak bu konuda silahların yanlış kişilerin ellerine düşmemesi için temkinli davranılması gerektiğini anlattı.

Suriye'de kısa vadede neler yaşanacağının bilinmediğini ancak uzun vadede Beşşar Esed'siz bir Suriye'nin olacağını ifade eden Cubeyr, “Krizin başladığı 2011 yılında hızlı bir çözüm bulamazsak bu ülkenin yıkılacağı yönünde uyarıda bulunmuştuk. Maalesef uyarılarımız gerçekleşiyor” dedi.

Suriye'de iki seçeneğinin bulunduğunu, ikisinin de Esed'siz bir Suriye doğru gittiğini belirten Cubeyr, bunlardan ilkinin Viyana'da devam eden siyasi süreç olduğunu belirtti.

Bu sürecin Esed'in gücünü devralacak, anayasayı yapacak ve seçimlerin yolunu açacak bir hükümet konseyinin kurulması olduğunu ifade eden Cubeyr, “Önemli olan Esed'in bu sürecin sonunda değil, başlamadan önce görevinden ayrılmasıdır' ifadesini kullandı.

Cubeyr, diğer seçeneğin de savaşın devam etmesi ve Esed'in mağlup edilmesi olduğunu belirtti.

Münih'te alınan kararların gerçekleşmesi durumunda siyasi sürecin kapısının açılacağını ifade eden Cübeyr “Kritik bir noktadayız. Bu süreç başarısızlığa uğrayabilir, ancak bunu denememiz lazım. Aksi takdirde elimizde diğer seçenek kalır” dedi.

Cubeyr, Suriye'de üçüncü dünya savaşının başlayacağına ise inanmadığını ifade etti.

Muhabir: Erbil Başay www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme