'İngiltere ile ilişkilerimiz kesin zarar görecek'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, eski KGB ajanı Litvinenko'nun Londra'da öldürülmesini Putin'in 'muhtemelen onayladığı' raporu nedeniyle İngiltere ile ilişkilerinin zarar göreceğini belirtti.

  • 687

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere soruşturma komisyonunun, eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun Londra'da öldürülmesini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “muhtemelen onayladığı” sonucuna vardığı raporun iki ülke ilişkilerini 'zora sokacağını' belirtti.

Moskova'da düzenlenen yıllık basın toplantısında konuşan Lavrov, Rusya'nın dış politikası, Suriye ve Ukrayna gibi güncel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Lavrov, İngiltere soruşturma komisyonunun raporunda Moskova yönetimi ve Putin'e ciddi ithamlarda bulunulduğunu belirterek, ancak bunu ispatlayacak herhangi bir kanıtın sunulmadığını savundu. Raporda 'muhtemelen' ifadesinin sıklıkla kullanıldığını dile getiren Lavrov, 'Litvinenko olayı ilişkilerimizi ciddi anlamda zora sokacak. Üstelik bu 'muhtemelen' ya da 'belki' olmayacak, ilişkiler kesin olarak zarar görecek' dedi.

'Batı ile işbirliği eskisi gibi olmayacak'

Lavrov, Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki tutumu nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan sonra Batı ile işbirliğinin eskisi gibi olmayacağını vurgulayarak, 'Batılı ortaklarımız bazen 'artık Rusya ile işler eskisi gibi olmayacak' diyorlar. Ben buna katılıyorum' dedi.

Lavrov, Batı'nın Rusya'yı sınırlama politikasına devam ettiğini ifade ederek, bundan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Lavrov, Rusya-Almanya ilişkilerinin, zor dönemden geçse de çıkmazda olmadığını savundu.

'Putin, Esed'den gitmesini istedi' iddiası

Lavrov, bu ayın başında hayatını kaybeden Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun'un, 'Esed'in kenara çekilmeye niyeti olup olmadığını öğrenmek üzere' 2014 yılında Putin tarafından görevlendirildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Esed'in Moskova'ya gelerek Kremlin Sarayı'nda Putin'le görüştüğünü anımsatan Lavrov, görüşmenin içeriğinin basınla paylaşıldığını ve burada Esed'in geleceğinin konuşulmadığını ifade etti. Lavrov ayrıca, Esed'e Rusya'da politik sığınma hakkı verileceği yönündeki haberleri de yalanladı.

Öte yandan Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında sivillerin öldüğüne yönelik kanıt ortaya konmadığını öne sürdü.

Lavrov, Irak'ta DAEŞ'e karşı ordunun yanı sıra Kürt grupların da mücadele ettiğine dikkati çekerek, Rusya'nın bu gruplara silah sevkiyatını Bağdat yönetimi üzerinden yaptığını iddia etti.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme