'Hristiyan alemini heyecanlandıracak keşif'

Nevşehir Belediye Başkanı Ünver, bulunan yer altı şehriyle ilgili, 'Dünya Ortodoksluğu'nun tarihi akışına yön verecek bulgularla karşı karşıyayız' dedi.

  • 735

NEVŞEHİR

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrindeki kazı ve temizlik çalışmalarında tarihi kiliseye rastlandı.

Arkeolojik sit alanı ilan edilen, kazı çalışmalarının sürdüğü alanda bulunan tarihi kiliseyle ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 'Dünya Ortodoksluğu'nun tarihi akışına yön verecek bulgularla karşı karşıyayız. Tamamıyla yerin altında kalıp içi toprak dolduğu için fresklerde (Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla resim yapma yöntemi) pek bozulma olmamış. İlk verilere göre milattan sonra 5'inci yüzyıla ait görünüyor. Hristiyan dünyasında heyecan uyandıracak bulgulara ulaştık' dedi.

Ünver, kilisenin içinde İsa Peygamber'in gökyüzüne yükseldiğini ve kötü ruhun öldürülmesinin tasvir edildiği freskler olduğunu, yapılan araştırmalarda bu tür fresklerle daha önce karşılaşılmadığının anlaşıldığını belirtti.

Yer altındaki kayadan oyma kilisenin turizme açılmasının Kapadokya'yı Ortodoksların hac ibadetini yapacakları bir yer haline dönüştürebileceğini ifade eden Ünver, bu durumun Kapadokya'yı marka olarak çok daha farklı konuma getireceğine dikkati çekti.

Kilisenin bölgeye gelen turist sayısının kat kat artmasına neden olabileceğini belirten Ünver, şöyle konuştu:

'Yer altı şehrinde çalışmalarımız devam ediyor. Temizlik yaparak açtığımız alanlar heyecan uyandırıyor. Çeşitli tarihi eşyalar bulunuyordu ama çok daha önemli ve tarihi anlamda ciddi bir veriyle karşı karşıyayız. Dünya Ortodoksluğunun tarihi akışına yön verecek bulgularla karşı karşıyayız. Kazı çalışmalarında yeni bulunan Ortodoks yer altı kilisesindeki freskler çok özgün. Sadece bu kiliseye ait olabileceği düşünülen bugüne kadar karşılaşılmayan resimler. Toprak temizleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sonunda kilisenin bölümlerinin ne kadar ileriye uzandığını, büyüklüğünü de tespit etmiş olacağız. Burası turizme açıldığında, Kapadokya bölgesi ve Nevşehir belki de Ortodoksların hac yeri haline gelecek. Belki de bölgeye gelen 3 milyon turist sayısını 15 milyona ulaştıracaktır.'

Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmaları sırasında daha önce de yer altı şehrine ait geçiş tünelleri, yaşam odaları ve su yolları bulunmuştu.

Muhabir: Behçet Alkan

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme