'Evet, o trende Nazi altınları var'

Polonya'da, tonlarca Nazi altını taşıdığı sanılan bir tren bulunduğu iddiasını, Kültür Bakanı Yardımcısı doğruladı

  • 3896

Polonya'da iki hazine avcısının, yer altı tünellerinde Nazilere ait içi altın dolu bir tren buldukları yönündeki iddiası, tünelin bulunduğu kasaba yöneticilerinden sonra, Polonya Kültür Bakanı Yardımcısı Piotr Zuchowski tarafından da doğrulandı. İddia ilk olarak geçtiğimiz günlerde, trenin bulunduğu ileri sürülen Waldenburg kasabasının Belediye Başkan Yardımcısı Zygmunt Nowaczyk tarafından doğrulanmıştı.
Nowaczyk, trenin içinden çıkan altınların "değeri ne olursa olsun Polonya devletine ait olduğunu" da belirtmişti.
Bakan Zuchowski ise "Anlatılan trenin var olduğundan yüzde 99 eminim. Ama trenin içinde ne taşıdığına dair bilgiler henüz doğrulanamıyor" diye konuştu. 

 

Piotr Zuchowski, radar fotoğraflarından yola çıkarak, toprak altında 100 metreden uzun zırhlı bir tren tespit edildiğini açıkladı. "Trenin zırhlı olması, içinde değerli şeyler olabileceğinin en büyük göstergesi" diyen Piotr Zuchowski trenin içinde altın bulunma ihtimalinin de çok yüksek olduğuna işaret etti. Gizemli trenin tam yerini açıklamayan Zuchowski, keşfin yağmalanan sanat eserleri ve Nazi arşivlerine de ışık tutacağını vurguluyor. 

Zuchowski, trene giden yolda bubi tuzakları olabileceğini belirterek, bu nedenle hazine avcılarına trenden uzak durma çağrısında bulundu. Altın yüklü Nazi treni hazine avcıları tarafından uzun zamandır aranıyordu. Nazi trenini keşfeden biri Alman, diğeri Polonyalı 2 kişi, ölüm döşeğinde olan birinin itirafları sayesinde treni bulduklarını söylemişti.
İtirafta bulunan kişinin trenin gizlenmesinde rol oynadığı da düşünülüyor.
Kimliği açıklanmayan hazine avcıları, avukatları aracılığıyla Polonyalı resmi makamlarına başvurarak trende olabilecek hazineden yüzde 10 pay istediklerini de bildirdi. Yerel haber siteleri ise 150 metre uzunluğundaki trenin 300 ton altın taşıdığını yazmıştı.
Trenin 1945 yılında Sovyet güçleri yaklaşırken Worclaw kenti yakınlarında kaybolduğuna inanılıyor.

Bakmadan Geçme