'Dünyayı güvende tutmanın bütün yükü üniformalılara yüklenemez'

ABD Başkanı Obama, 'Dünyayı güvende tutmanın bütün yükü üniformalılara yüklenemez. Güvenlik aynı zamanda verdiğimiz mesajlarla, oluşturduğumuz kurumlarla, yürüttüğümüz diplomasiyle ve insanlara sunduğumuz fırsatlarla ilgili bir mesele' dedi

  • 1111

ABD Başkanı Barack Obama görev süresi içinde İngiltere'ye son resmi ziyaretini gerçekleştirdi. 

Londra’da Royal Horticultural Halls'da gençlerle hitap eden Obama, "Yalıtımcılık ve yabancı düşmanlığı çağrıları yapıldığını görüyoruz. İnsanların haklarının geriye götürülmesi çağrısı yapanlar var. Bunlar, değişime verilen tepkiler." diye konuştu.

"Anında bilgi edinilen bir çağdayız, Twitter'dan ve TV'den sürekli kötü haberler akıyor. Bu da kurduğumuz düzenin kırılgan olduğu veya çöktüğü hissini yaratıyor bazen belki" ifadelerini kullanan Obama, gençlerden tarihe ve orada oynayabilecekleri role daha derinlemesine ve iyimser bir şekilde bakmalarını istedi.

Gençlerle bir araya geldiğinde onlardan bu tür çağrıları reddetmelerini istediğini ifade eden Obama, "Karamsarlığı ve alaycılığı reddedin. İlerleme mümkün, sorunlar çözülebilir ama ilerleme kaçınılmaz da değil, mücadele, sebat ve inanç gerektiriyor." dedi.

"Güvenlik verdiğimiz mesajlarla da ilgili"

Dünyayı güvende tutmanın bütün yükünün "üniformalılara" yüklenemeyeceğini ifade eden Obama, "Güvenliğin sadece askeri bir mesele olmadığını anlamak önemli. Güvenlik aynı zamanda verdiğimiz mesajlarla, oluşturduğumuz kurumlarla, yürüttüğümüz diplomasiyle ve insanlara sunduğumuz fırsatlarla ilgili bir mesele de" diye konuştu.

"ABD'li Müslümanlar en büyük müttefikimiz"

Obama, ABD'de özellikle havalimanlarındaki güvenlik süreçlerin Müslümanlara karşı uygulanan ayrımcılıkla ilgili soru üzerine de bu konudaki tutumunun net olduğunu belirterek, "Irk ayrımcılığı yapılmaması açık politikamız. Ama bu yüzlerce havalimanında, binlerce personel arasında böyle uygulamalar yaşanmadığı anlamına gelmiyor. Ancak benim yönetimimin politikası bu değil." yanıtını verdi. 

Geçen aylarda ABD'de bir camiyi ziyaret ettiğini anlatan Obama, "Amacım terörle mücadelede en büyük müttefikimizin ABD'li Müslümanlar olduğu mesajını vermekti. Eğer İslamofobiye kapılırsak sadece kendi özümüze ihanet etmiş olmakla kalmayız, pratik olarak da terörle mücadeleye zarar vermiş oluruz" diye konuştu.

Bakmadan Geçme