'CHP sudan bahanelerle uzlaşma sürecini sabote etmiştir'

Genel Başkan Bahçeli, yeni anayasa sürecine ilişkin, CHP, komisyonun kuruluş adı ve amacı dışında farklı farklı isteklerde bulunmuş, sudan bahanelerle uzlaşma sürecini sabote etmiştir' dedi.

  • 699

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisin TBMM Grup Toplantısı'nda, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa Mutabakat Komisyonunun çalışmalarına değinen Bahçeli, siyasi ve toplumsal kutuplaşmaların Türkiye'nin elini zayıflattığını ifade etti. İş birliği ve uzlaşma kanallarının tıkandığını her kesim, her ideolojik grup ve her siyasi çevrenin kendi dünya görüşüne uygun olarak içe kapandığını ifade eden Bahçeli, yeni anayasa yapım veya anayasanın yenilenme sürecinin kesintiye uğramasının temelinde de bunun olduğunu belirtti.

İlk iki toplantıda komisyonun çalışma usullerinin ele alındığını, komisyonun adı ve görevine ilişkin maddelerin müzakereleri sırasında kurulan masanın devrildiğini belirten Bahçeli, şöyle konuştu:

'Yapılan açıklamalardan çıkardığımız sonuç şudur: Cumhuriyet Halk Partisi, komisyonun kuruluş adı ve amacı dışında farklı farklı isteklerde bulunmuş, sudan bahanelerle uzlaşma sürecini sabote etmiştir. 24. Dönem'de ismi belirlenen; 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu' tabirini beğenmeyen CHP, söz konusu komisyonun isminin 'Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' şeklinde değiştirilmesini dayatmıştır. Elbette CHP'ye göre komisyona isim bahane, uzlaşma masasını yıkmak şahanedir. 

Ayrıca CHP'nin darbe hukukunun tasfiyesi, ilk dört maddenin müzakere dahi edilemeyeceği ve parlamenter sistem haricinde başkaca bir sistem önerisinin getirilemeyeceği düşünceleri kamuoyuna yansımıştır. Darbe hukukunun muhafazası elbette düşünülemeyecektir. Anayasa'nın ilk dört maddesi herkesten evvel bizim vazgeçilmezimiz, üzerinde pazarlık kabul etmeyecek kırmızı çizgilerimizdir.' 

'CHP'nin ikna edilip masaya davetinin sağlanması lazımdır'

CHP'nin, bugünkü şartlarda anayasa uzlaşma sürecini tıkamasının doğru ve isabetli olmadığını belirten Bahçeli, 'Bize göre ana muhalefet partisi olmadan anayasa yazımına teşebbüs etmek kesinlikle sakıncalı ve mahsurludur. Bu itibarla CHP'nin ikna edilip masaya davetinin sağlanması lazımdır. Aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacaktır' dedi.

Hocalı katliamı

Bahçeli, Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 25-26 Şubat 1992'de yaşanan katliamı hatırlatarak, 'Azerbaycan Türklüğü tarihin ibretle belirttiği zulüm ve saldırılara maruz kalmıştı' dedi.

Hocalı'da etnik temizlik yapanların hala işbaşında olduğunu ifade eden Bahçeli, 'Sözde Ermeni soykırım şakşakçılarının Hocalı'yı ağızlarına almaması, bir milyon kardeşimizin mağduriyetine gözlerini yummaları pek nadir göreceğimiz bir ikiyüzlülüktür' dedi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme