'Bu hafta yoğun kar yağışı ve fırtına etkili olacak'

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Şen, 'Yeni haftada yoğun kar yağışı, yağmur ve fırtına yurt genelinde etkili olacak' dedi.

  • 575

KASTAMONU

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu hafta yoğun kar yağışı, yağmur ve fırtınanın yurt genelinde etkili olacağını belirtti.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin batı kesimleriyle Karadeniz kıyılarının ılık ve yağışlı havanın etkisine gireceğini, İç Anadolu'da iki, doğuda ise dört gün boyunca yoğun kar yağışının devam edeceğini belirtti.

Batıda, lodosun etkisiyle hava sıcaklığının 3 ila 4 derece artacağını aktaran Şen, özellikle yoğun kar yağışının olduğu bölgeler için 'doğal afet' uyarısında bulundu.

'Lodos hava sıcaklığını artıracak'

Prof. Dr. Şen, Türkiye'nin batısında lodosun hava sıcaklığını artıracağına dikkati çekerek, şöyle dedi:

'Salı gününden itibaren lodosun etkisiyle yurdun batısındaki hava sıcaklığı mevsim normalinin 4 ila 5 derece üzerine çıkacak. Yağmurun da etkili olacağı bölgelerde lodosun hava sıcaklığını artırması, doğadaki beyaz örtünün çözülmesini hızlandıracaktır. Önümüzdeki çarşamba günü İstanbul'daki hava sıcaklığı da son değerlendirmelere göre 14-15 derecede seyredecek.'

İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz için çığ uyarısı

Hafta ortasından itibaren İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz'in iç kesimlerinde çığ riskinin yüksek olduğunu dile getiren Şen, batıda eriyen kar sularının yağmurla birleşmesi sonucu ani su baskınlarının yaşanabileceğini işaret etti.

Muhabir: Semih Yüksel

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme