• Haberler
  • 'Bilimin Sultanları Sergisi'nin yerlisini yaptılar

'Bilimin Sultanları Sergisi'nin yerlisini yaptılar

İslam alimlerinin dünya bilimine kazandırdığı buluş ve eserlerin tanıtıldığı 'Sultans of Science Sergisi'nin benzeri, BTM tarafından, 'Altın Çağ' adıyla ve yerel olanaklarla kurgulanıp oluşturuldu.

  • 920

İslam alimlerinin dünya bilimine kazandırdığı buluş ve eserlerin tanıtıldığı, aralarında Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu birçok ülkede sergilenen 'Sultans of Science (Bilimin Sultanları) Sergisi'nin benzeri, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezince (BTM), 'Altın Çağ' adıyla ve yerel olanaklarla oluşturuldu.

BTM Genel Müdürü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 ila 18'inci yüzyıllarda İslam coğrafyasında yaşamış Müslüman bilim adamlarına ait icat ve keşiflerin 35 uygulamalı düzenek, 3 interaktif dokunmatik ekran ve 75 posterle anlatıldığı 'Bilimin Sultanları Sergisi'ni 2 yıl önce yurt dışından getirterek, Türkiye'de ilk defa BTM'de sergilediklerini belirtti.

Müslüman bilim adamlarının icatlarının taklit edildiği bir serginin yabancılar tarafından oluşturulmasının kendisini ve ekip arkadaşlarını üzdüğünü ifade eden Bakan, bu sergileri de yerli olanaklarla üretebilmek için girişimde bulunduklarını aktardı.

'En önemli parça Almanya'da sergileniyor'

Bu tarz sergilerin 'gezici ve geçici sergi' diye adlandırıldığını dile getiren Rıfat Bakan, 'Altın Çağ' sergisinin de belirli sürelerle çeşitli şehirlerde ve ülkelerde sergilenebilmesi amacıyla tasarlandığını anlattı.

Bakan, şunları belirtti:

'Bu serginin en önemli objesi Almanya'daki bir müzede geçici olarak sergileniyor. 6 aylığına orada sergilenecek, sonra tekrar Türkiye'ye getirilip sergideki yerini alacak. Almanya'da sergilenen obje, El Cezeri'nin yapmış olduğu filli su saati. Filli su saati tamamen mekanik, oldukça zor hesaplamalarla yapılmış ve sürekli işleyen bir saat. Biz El Cezeri'nin kitabından çözümleyerek, orijinal haliyle filli su saatini yeniden yaptık. O yüzden çok değerli bir çalışma olduğu için Almanya'daki müzede sergilenmekte. Bu sergileri üretmede yeni olmamıza rağmen oldukça iddialıyız. Bundan sonra en önemli hedefimiz, dünyanın en iyi bilim merkezlerine ve müzelere sergiler üretebilmek.'www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme