'Batının Müslümanları dışlayıcı tavırdan uzaklaşması gerekiyor'

Kutlu Doğum Haftası Avrupa açılış programı için Strazburg'a gelen Görmez, Müslümanların karşılaştıkları sorunları değerlendirdi.

  • 806

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam karşıtı söylemler kullanan Batılı siyasetçilere ilişkin "Batılı dostlarımızın öncelikle dışlayıcı, ötekileştirici ve ayrımcı anlayıştan kendilerini korumaları gerekir." dedi.

Müslümanların yaşadığı Batı ülkelerinde yayılan "İslamofobi hastalığının" onların toplumdan dışlanmalarına sebep olduğuna işaret eden Görmez, "Fobi bir hastalıklıktır. Ancak bu hastalığı seslendirme hastalığına da düşmemek lazım. Hep birlikte bu fobinin bir nefrete ve ötekileştirmeye dönüşmesini engellemek için çaba göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

İslamofobinin bir endüstriye dönüştürülerek siyasi açıdan kazandırmaya başlamasının “kabul edilemez” olduğunu vurgulayan Görmez, "Eğer bir siyasi parti, İslamofobik nefret suçları işleyerek prestij ve oy kazanıyorsa, taraftar çoğaltıyorsa asıl en büyük sorun burada yatıyor demektir." ifadesini kullandı.

Görmez, Batı ülkelerinde yaşayanların başka yerlerde işlenen cinayetlerin sorumluluğunu Müslüman komşularına atmaya çalışarak onları töhmet altında tutmasının bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

'Birlikte yaşamanın ilkeleri yeniden inşa edilmeli'

Müslümanların kendilerine karşı nefreti oluşturan sebepler üzerinde yoğunlaşması gerektiğine dikkati çeken Görmez, "Müslümanların içinde yaşadıkları toplumla, birlikte yaşamanın ilkelerini yeniden inşa etme çabası içerisinde olmaları gerekir. İnsanların kalbinde İslam’a karşı öfkeye, nefrete, ötekileştirmeye, sebep olan kötülüklerin ortadan kalkması için çalışmak gerekiyor." dedi.

Görmez, yaşanan şiddet olayları sonrası artış gösteren İslamofobi karşısında Müslüman gençlerin kimliğini muhafaza edebilmeleri için karşılıklı bilgilendirmeye dayalı bir eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Bakmadan Geçme