'Askeri casusluk' davasındaki DNA örneği sanığa ait değil

'Askeri casusluk' davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Başbuğ'un evinde bulunduğu öne sürülen ve davaya delil teşkil eden hard disklerdeki DNA örneklerinin Başbuğ'a ait olmadığı tespit edildi.

  • 903

Kamuoyunda 'askeri casusluk' olarak bilinen davanın iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ'un evinde ele geçirildiği öne sürülen ve davaya delil teşkil eden hard disklerdeki DNA örneklerinin Başbuğ'a ait olmadığı belirlendi.

Davaya bakan İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine geçen ay DNA örneği veren Başbuğ ile ilgili İzmir Adli Tıp Kurumu raporu mahkemeye iletildi.

Başbuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'askeri casusluk' davası kapsamında gözaltına alınan birçok kişinin evinde, ya kendilerine ait olmayan ya da içeriği sonradan değiştirilmiş deliller bulunduğunu belirtti.

Hard disklere ilişkin DNA testi yapılmasını istediğini belirten Başbuğ, kendisine ait, içi sırf müzikle dolu hard diskin içinin değiştirilerek sözde askeri bilgi ve belge içeren bilgilerin konulduğunu kaydetti.

Başbuğ, 'Sanıklardan Meryem Bağcı'nın Ankara'daki evinde ele geçirildiği iddia edilen ve Bağcı'nın kendisine ait olmadığını belirttiği hard disk ile benim evdeki hard diskte aynı erkeğin DNA'sı bulunmuş. Mahkeme, bu DNA'ların karşılaştırılmasını istedi. Biz de gittik, DNA örneği verdik. Sonuçlanan adli tıp kurumu raporunda, 'DNA Coşkun Başbuğ'a ait değildir' deniyor. Bu, tarihi, ibretlik bir vesikadır' dedi.

'Suç duyurusunda bulunacağım'

DNA'nın kime ait olduğunun ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunacağını vurgulayan Başbuğ, 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonlarında tutuklanan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ya da yurt dışına kaçan bütün polis, savcı ve hakimlerden DNA örneği alınmasını ve test edilmesini talep edeceğim' dedi.

'Diğer sanıkların da DNA'sı tutmadı'

Başbuğ, adli tıp kurumu raporunda ayrıca, sanıklar Bilgin Özkaynak, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Filiz Albayrak'tan ele geçirildiği iddia edilen iç çamaşırı, denizci şapkası, ilk yardım çantası, flaş bellek, mouse, kitapçık gibi materyaller üzerinde yapılan testlerde de DNA örneklerinin sanıklardan alınan DNA profilleriyle uyumsuz olduğunun saptandığını kaydetti.

'Beraat bekliyoruz'

Başbuğ, hem dijital verilere ilişkin 'Delil niteliği yoktur' şeklinde sonuçlanan teknik bilirkişi raporu hem de DNA raporu sonuçlarına göre normal şartlarda mahkemenin 8 Şubat'taki duruşmayı beklemeden acilen toplanıp, davayı tüm sanıklar yönünden beraatla sonuçlandırmasını beklediklerini anlattı. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme