'Afganistan'da Taliban'ın saldırgan tavrını öngöremedik'

Obama tarafından ABD'nin Afganistan'daki yeni komutanı olarak aday gösterilen Nicholson, Taliban'ın Afganistan'da son dönemde artan saldırgan tavrını öngöremediklerini belirtti.

  • 623

WASHINGTON

ABD Başkanı Obama tarafından ABD'nin Afganistan komutanı olarak aday gösterilen Korgeneral John Nicholson, ülkede son dönemde artan Taliban saldırılarını öngöremedikleri için koalisyon güçlerinin hedeflerine ulaşamadığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD'nin Afganistan komutanı olarak aday gösterilen ve Senato'da adaylığı oylanacak olan Korgeneral John Nicholson, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde senatörlerin sorularını cevapladı.

Koalisyon güçlerinin Afganistan'da yeterli düzeyde ilerleme sağlayıp sağlayamadığı şeklindeki bir soruya Nicholson, 'Taliban'ın, Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin üstüne bu kadar geleceğini tahmin etmiyorduk. Bu sebeple birtakım ileri adımların gerektiği zamanlarda atılamadığını düşünüyoruz' diye cevap verdi.

2002 yılında Afganistan'da yaralanan Nicholson, komite üyelerine, DAEŞ'in Afganistan kolu olan Horasan ile Hindistan el-Kaidesi'nin Nangahar ve Kandahar bölgelerini kendilerine bir 'sığınma alanı' haline getirmek için yoğun çaba gösterdiklerini anlattı.

ABD yönetiminin Afganistan'daki asker sayısını azaltma yaklaşımını benimsediğini ifade eden Nicholson, bununla beraber, ülkede son dönemde sayıları artan terör gruplarıyla mücadele çerçevesinde 'ABD'nin doğru oranda terörle mücadele kapasitesine sahip olup olmadığı' konusuyla yakından ilgileneceğini belirtti.

'Burası Afganistan, burada her zaman belli düzeyde şiddet olur' ifadelerini kullanan Nicholson, Senato'daki oylamanın ardından ABD'nin Afganistan komutanı olarak görevine başlayabilecek.

Korgeneral Nicholson, son olarak NATO'nun Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı olarak Türkiye'de görev yapıyordu.

ABD'nin Afganistan'da halihazırda 9 bin 800 civarında askeri bulunuyor. Obama, Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı ile ilgili planında geçtiğimiz ekim ayında son yaptığı değişiklikle 2017 sonuna kadar ülkede 5 bin 500 askerin kalacağını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi senatörler ise Obama'nın Afganistan'da asker sayısının azaltılmasını öngören planını yoğun biçimde eleştirmişti.

Muhabir: Hakan Çopur www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme